0rk.nl
Image default
Architectuur

Wie moet het archeologische onderzoek uitvoeren?

Wanneer u een kavel gekocht heeft en hierop wilt gaan bouwen, is het verplicht om eerst een archeologisch onderzoek uit te laten voeren. Dit heeft te maken met het feit dat er mogelijkheden zijn om archeologische resten te vinden die anders verloren gaan op het perceel waar u wilt gaan bouwen. In deze tekst gaan we daarom kijken bij het bodemonderzoek. Wat is de reden dat de gemeente graag wil dat er een onderzoek uitgevoerd gaat worden, maar ook de vraag wie het onderzoek vervolgens kan uitvoeren.

 

Wat is een archeologisch onderzoek bestemmingsplan?

Daarvoor is het eerst belangrijk om te weten wat een bodemonderzoek precies inhoudt. Bij een bodemonderzoek wordt, zoals de naam al doet vermoeden, een onderzoek gedaan naar de bodem, ofwel de grond, waar op gebouwd moet worden. In deze grond kunnen namelijk archeologische vondsten gedaan worden en het is natuurlijk zonde als deze vondsten verloren gaan. Met die reden is het dus zo dat de gemeente vraagt om een onderzoek te laten uitvoeren op het moment dat er een bestemmingsplan opgevraagd wordt. Toch is dat niet altijd het geval. Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat u niet de eerste persoon bent die bouwt op het perceel waardoor er eerder een onderzoek gedaan is. Ook is het mogelijk dat u niet diep gaat bouwen op het perceel en er op die diepte geen archeologische vondsten gedaan kunnen worden. Ook op dat moment kan het zijn dat de gemeente u niet vraagt om een bodemonderzoek te laten uitvoeren. U komt hier pas achter op het moment dat u bij de gemeente een bestemmingsplan opvraagt. U kunt er dan ook maar het beste op rekenen dat dit gebeurt zodat u dit in ieder geval in uw budget kunt meenemen wanneer u wilt gaan bouwen, maar wie voert zo’n onderzoek uit?

 

Archeologisch onderzoek bestemmingsplan uit laten voeren

Er zijn verschillende bureaus die een archeologisch onderzoek kunnen uitvoeren. Dit doen zij door tot een bepaalde diepte te graven. Op deze diepte vinden zij normaliter namelijk al kleine resten die er toe kunnen leiden dat er meer vondsten gedaan kunnen worden. Wanneer het bureau dus ziet dat er resten in de grond liggen, kunnen zij er van uit gaan dat er meer resten gevonden kunnen worden in de grond. Zij zullen daaropvolgend dan ook een archeologische opgraving doen om te kijken welke vondsten er gedaan kunnen worden. Mocht het zo zijn dat er geen resten gevonden zijn dan is het dus ook zo dat u gewoon kunt gaan bouwen zonder dat er verdere onderzoeken uitgevoerd moeten worden. Een onderzoek wordt dus altijd gedaan door een bureau die hierin gespecialiseerd is. Op die manier krijgt u vervolgens de juiste papieren die u bij de gemeente kunt inleveren waardoor u vervolgens kunt doorgaan met bouwen.

 

Een juist bureau zoeken

Bent u op zoek naar een bureau die het onderzoek voor u kan uitvoeren dan kunt u via de volgende link contact opnemen: Transect. Ook vindt u via deze link meer informatie over de verschillende onderzoeken die er uitgevoerd kunnen worden. Mocht u eventueel nog vragen hebben over welke onderzoeken er zijn en hoe deze uitgevoerd worden, kunt u natuurlijk ook altijd uw vragen stellen via de contactpagina die u vindt via de link.

https://transect.nl/

Related posts

Waarom moet ik voor archeologische onderzoek betalen?

Bouwkundige keuring en een woninginspectie, dit is wat je moet weten.

Wat is het beste moment voor archeologisch onderzoek?