0rk.nl
Image default
Zakelijk

In scheiding: Hoe werkt het wanneer je een kindverklaring moet opstellen?

Je ligt in scheiding en je hebt een puber met een aanwezige mening. Dit kan een lastige situatie zijn maar door jouw tiener een kindverklaring op te laten stellen kan hij of zij onpartijdig zijn of haar wensen aan de rechter voorleggen. Ook dit is niet altijd leuk voor hem of haar maar kan zo wel aangeven wat hij of zij graag wil. Hoe het opstellen van een kindverklaring verder verloopt, lees je hier!

Wat wordt er gevraagd tijdens het opstellen van een kindverklaring?

Wanneer je in scheiding ligt en je hebt kinderen vanaf 12 jaar, dan wordt er automatisch gevraagd om een kindverklaring. Jouw kind mag deze zelf opstellen maar het mag ook middels een formulier. Zaken die hier onder andere worden gevraagd gaan over de plek waar het kind wilt wonen. Bij de vader of moeder? Ook wordt er gevraagd naar de mening over de omgangsregeling die beide ouders hebben getroffen in het ouderschapsplan. Het gaat uiteindelijk om het opstellen van de kindverklaring van het kind, niet die van de ouders!

Hoe gaat het verder?

Nadat het kind een kindverklaring heeft opgesteld, zal deze gehoord willen worden in de rechtbank wanneer de zaak voorkomt. Mocht het kind dit niet fijn vinden, kan de brief ook overhandigd worden zodat hij of zij zich niet onprettig hoeft te voelen.

Als het kind of de kinderen waar het omgaat jonger zijn dan 12 jaar, komen zij toch ook in aanmerking om gehoord te worden door de rechtbank middels een opgestelde kindverklaring die door wordt gegeven aan de rechtbank. In sommige gevallen wordt het kind ook daadwerkelijk in de rechtbank gehoord. Echter is dit niet gebruikelijk en gebeurt alleen met speciale situaties.

Al met al is het fijn dat er middels het opstellen van een kindverklaring toch een stem krijgt in de echtscheiding van de ouders.