0rk.nl
Image default
Architectuur

Wat is GPR?

De afkorting GPR staat voor Gemeentelijke Praktijk Richtlijn. Nou zal je dat niet direct veel zeggen, maar dit systeem wordt gebruikt om de duurzaamheid van een gebouw te bepalen.

Het is een vrij complexe formule die je met speciale software zou kunnen uitrekenen, alhoewel je dat beter door een specialistische architect zou kunnen laten doen om zeker te weten dat alles klopt.

Er zijn verschillende thema’s waarop een gebouw wordt beoordeeld en voor elk thema krijgt het gebouw een cijfers tussen de 1 en de 10, om zo tot een algemene score te komen voor de GPR.

Energie, gezondheid, milieu, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde zijn de vijf verschillende thema’s waarover de cijfers worden verdeeld, waaruit wordt opgemaakt hoe duurzaam een gebouw is.

Duurzaamheid is immers een zeer belangrijk iets in het huidige landschap, alles moet duurzamer en beter, gebouwen zijn natuurlijk een van de eerste dingen die worden aangepakt.

Dat hebben de meeste mensen in Nederland ook wel gemerkt. Eerst moet iedereen van het gas af, minder uitstoot door boeren, het blijft een zeer belangrijk thema in Nederland.

Daarom is het goed om te weten dat het gebouw dat je bezit, of in de toekomst wil gaan kopen, voldoet aan al deze eisen zodat je niet in de toekomst ineens voor verrassingen komt te staan en mogelijk zelfs nog aanpassingen moet gaan maken aan het gebouw ten behoeve van de duurzaamheid.

Wil jij een GPR berekening laten doen van een gebouw? Laat dit doen door de specialisten van Smartbouwexperts, die je door het hele traject begeleiden en jou helpen dit optimaal af te ronden.