0rk.nl
Image default
Bedrijven

Loterij: Kansspel of oplichterij

Loterijen klinken altijd erg aantrekkelijk, vooral wanneer je hoort wat voor prijzen te winnen valt en wat de jackpot op dat moment is. Dit is vaak in de miljoenen euro en je fantasie gaat daarmee toch een beetje op de loop, ook al weet je dat de kans erg klein is dat je het ooit zal winnen. Toch geeft die kleine mogelijkheid vaak al genoeg motivatie om een lot te kopen. Helaas zijn er de laatste jaren veel veranderd in de loterij, waar het vroeger een kansspel is, is het vaak oplichterij tegenwoordig.

De Lotto is hier helaas de duidelijkste vorm van. Vroeger werd de trekking in een live-uitzending getoond. Iemand draait met een korf met balletjes en op die manier kon je een prijs winnen als je de nummertjes hetzelfde hand. Tegenwoordig is de uitzending niet meer live, en daarnaast draait er geen persoon meer aan de korf.

Daarnaast is de jackpot van de lotto iedere week 6 miljoen euro. Wanneer er drie miljoen loten verkocht worden (wat waarschijnlijk minder is), is er 4,5 miljoen euro voor in de jackpot aangezien een lot 1,50 is. Wanneer de lotto echt een kansspel zou zijn, dan bestaat de theorie dat de jackpot iedere week kan vallen. Dit zou een verlies beteken van 1,5 miljoen voor de lotto. Daarnaast zijn er nog vele andere geldprijzen te winnen. Daarom zie je ook haast nooit dat de jackpot valt, omdat dit grote verliezen zou betekenen voor de Lotto. De trekking gebeurd tegenwoordig anders dan voorheen, daarnaast zouden ze nummers erbuiten kunnen houden waarvan zij weten dat deze niet verkocht zijn. Dit wordt namelijk allemaal via de computer geregistreerd. Wanneer de jackpot wekenlang niet valt, kan er op een gegeven moment wel gekozen worden om de jackpot te laten vallen. Veel Nederlandse loterij werken helaas op deze manier, maar de Lotto is hierin wel de grootste oplichter.

http://vergelijkloterij.nl