0rk.nl
Image default
Bedrijven

Hoe zet je een datawarehouse op?

Een data warehouse is een opslagplaats van gegevens die ontworpen zijn voor analyse. Het kan onder meer worden gebruikt om de besluitvorming te ondersteunen, het gedrag van klanten te begrijpen of fraude op te sporen. Een data warehouse wordt meestal gevuld met gegevens uit meerdere bronnen, zoals operationele systemen en externe dataleveranciers. De gegevens in een data warehouse worden doorgaans opgeschoond en getransformeerd ter ondersteuning van analyses.

De eerste stap: achterhaal de informatiebehoefte

Bij een datawarehouse opzetten begin je eerst met het werken vanuit de belangrijkste informatiebehoeften die je op kaart zet. Maak keuzes, kies welke managementbeslissingen je in de toekomst wilt nemen, welke inzichten je wilt hebben, op welke vragen je een antwoord wilt, enzovoort. Door een duidelijk overzicht van de informatiebehoeften op te stellen kun je op een efficiënte manier overstappen naar een datawarehouse.

De tweede stap: gegevensbronnen nagaan

Vervolgens om een datawarehouse opzetten moet je nagaan welke databases informatie bieden waar jouw bedrijf een behoefte aan heeft. Ga correct na of elke datavraag voldaan wordt.

De derde stap: plannen

Om tijd te besparen tijdens datawarehouse opzetten kun je het eerst beginnen met data van kleine en gemakkelijke projecten. Zo bespaar je een hoop tijd en heb je binnen een korte tijd positieve resultaten van het datawarehouse.

De vierde stap: techniek bepalen

Als je een datawarehouse opzetten moet je het zorgvuldig ontwerpen zodat de datawarehouse past bij de vraag vanuit jouw organisatie. Bepaal bij het proces van de datawarehouse opzetten hoe je wilt dat de data verkregen, geïntegreerd en aangeleverd moet worden.

De vijfde stap: implementeren

De laatste stap bij een datawarehouse opzetten gaat niet alleen om het beschikbaar stellen van de BI-tools, maar ook om de verandering van de werkwijze binnenin jouw organisatie.

Stel de introductie van de datawarehouse niet uit, train je medewerkers voldoende vooraf zodat er achteraf voldoende waarde uitgehaald kan worden.

https://dataanalytics.nl/datawarehouse-opzetten/

Related posts

Kies voor de meest betrouwbare bewindvoering dementie

Handwikkelfolie vs. machinefolie

Een nieuwe vloer uitzoeken