Een huis vinden in Amsterdam, zo doe je dat

De woningmarkt ligt momenteel helemaal overhoop. Om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen, moet je al snel tien jaar ingeschreven staan op een wachtlijst. Daarnaast rijzen de prijzen voor de woningen de pan uit, zowel voor huur- als koopwoningen. In Amsterdam is dit niet anders. Van alle steden in Nederland is Amsterdam een van de duurste steden om te wonen. Wil je toch in Amsterdam wonen maar weet je niet hoe je er tussen moet komen? Volg dan deze tips op.

Makelaar

Vraag een Amsterdamse makelaar om hulp. Een makelaar helpt niet alleen met het vinden van een koophuis, maar kan ook helpen aan het vinden van een huurhuis. Houd er wel rekening mee dat makelaars opereren in de vrije sector waardoor de huurprijzen gemiddeld dus hoger liggen. Het voordeel is dat makelaars de markt kennen en vaak al vroeg weten welke woningen er vrij gaan komen. Op die manier kan je de rest net een stapje voor zijn.

Locatie

Belangrijk is het om te weten op welke locatie in Amsterdam je zou willen wonen. Elke plek kent voor- en nadelen. Als je in het centrum wil wonen, betaal je vaak hogere prijzen. Daarnaast kan parkeren een probleem zijn en vergeet vooral de drukte van de toeristen niet. Wil je dag in dag uit in die drukte zitten, of heb je toch iets meer behoefte aan rust? Dan is een van de buitenwijken misschien een betere optie.

Netwerk

De grootste kans op succes is misschien nog wel als je je netwerk gebruikt voor het vinden van een woning. Vaak weten vrienden en kennissen wanneer er bepaalde woningen vrijkomen. Soms is het mogelijk om een nieuwe huurder voor te stellen. Op die manier hoeft de woning de markt niet op en kan je het via een achterdeur regelen. Hoe groter je netwerk, hoe groter de kans op succes is.