0rk.nl
Image default
Winkelen

Interieur advies wat je niet meet dient op te volgen in 2019

Verf kleine kamers wit. Hang kunstwerken op ooghoogte aan je muren.

Meng geen twee grootschalige patronen in dezelfde ruimte.

Gebruik decor van verschillende hoogte.

Als het gaat om interieurontwerp, worden er zoveel tips en waarschuwingen rond meubels en decor gegooid, dat het intimiderend kan eindigen om te vertrouwen op je eigen gevoel voor stijl. We hebben waarschijnlijk allemaal een moment gehad waarop we een stoffenpatroon of meubelstuk zagen dat we leuk vonden, maar dat we ermee zijn gestopt om het te kopen of het op een bepaalde plek te gebruiken omdat er een regel in ons hoofd kwam die ons zei dat niet te doen. Het is moeilijk te zeggen waar of wanneer veel van deze algemeen aanvaarde ontwerpregels zijn ontstaan, maar of we het nu beseften of niet, ze zijn voor velen van ons een tweede natuur geworden.

Maar zouden ze moeten zijn? We vroegen een paar designexperts om ons in te wijden en ons te vertellen welke van deze regels de moeite waard zijn om vast te houden – en welke meer dan goed zijn om te graven.

Regels over interieurontwerp zijn niet inherent slecht. Sterker nog, zoals Dabito, de creatieve kracht achter Old Gloednieuw, erop wijst: “Regels zijn aanwezig om ons te helpen.” Misschien hebben we niet allemaal het oog van een interieurontwerper, maar we kunnen proberen hun werk na te bootsen door er een formule van te maken en te hopen dat onze eigen ruimte er misschien net zo stijlvol uitziet. Regels zoals kies een tapijt in de woonkamer dat groot genoeg is om de voorpoten van al uw meubels te laten zitten, worden herhaald omdat schaal en verhouding bepalend zijn voor het ontwerp. En stukken die niet de juiste maat hebben voor een bepaalde ruimte, kunnen het hele uiterlijk van de ruimte wegnemen. “Schalen en verhoudingen zijn belangrijk in een ruimte, meet, meet, meet!”

Dus welke regels hoef je niet te volgen? Dit is wat de profs te zeggen hebben:

Old-schoolregel: gebruik dezelfde metalen afwerking in een kamer.
“Het matchen van metalen lijkt nu nogal achterhaald”. “Ik ben dol op het mengen van metalen in (bijna) elke kamer! Het voelt zo fris en actueel”, zegt ze. Nooit iemand geweest om goud en zilver te mixen? Er zijn een paar trucs om deze ontwerpkeuze er naadloos uit te laten zien. Zorg er eerst voor dat je verschillende metalen in feite heel verschillend zijn. Glanzend zilverchroom en geborsteld nikkel zijn te dichtbij dat de koppeling er per ongeluk en botsende uit zal zien, niet opzettelijk. Men stelt ook voor om “één metaal de heldenkleur toe te staan ​​terwijl de anderen de accenten zijn”.

Old-Schoolregel: volg de 60-30-10 gids voor kleur.
De regel 60-30-10 verwijst naar het gebruik van uw hoofdfocuskleur in 60 procent van uw ruimte (op de muren, in grote meubels, in het tapijt), een secundaire kleur in 30 procent van uw ruimte (in kleinere meubels) stukken, vensterbehandelingen en hoofdkussens), en een accentkleur in 10 procent van uw ruimte (in lampen, kunst en als accenten in stof die in de hele ruimte wordt gebruikt). Het uitgangspunt van deze regel is om het voor mensen gemakkelijker te maken om zelfvertrouwen te hebben bij het schilderen of kopen van grote items. “Ik denk dat het zeker mensen kan helpen kleur in een ruimte te brengen,” , “maar ik denk dat dat ook beperkend is.” 

Als je van kleur houdt, omhels dan heldere en opvallende tinten. Als je de voorkeur geeft aan gedempte neutrale kleuren, blijf dan bij een monochroom palet. Als u eenmaal begrijpt hoe kleuren samenwerken, is de manier waarop u ze gebruikt aan u.

Old-Schoolregel: Alle houtkleuren moeten overeenkomen.
“Hout hoeft niet allemaal bij elkaar te passen,” “Het moet gewoon” gaan.” In feite zou het volgen van deze regel je een kamer kunnen geven die eruit ziet alsof het hele meubelstuk uit een catalogus is besteld. Houten meubels kunnen er goedkoop uitzien, en erger nog, saai. Toch zegt men dat dit een regel is die sommige van haar klanten moeilijk kunnen doorbreken. Ze wijst erop dat het mengen van verschillende houtsoorten “een kamer afgewerkt en gelaagd maakt, waardoor het lijkt alsof de kamer na verloop van tijd samenkwam.” Zolang je niet in een blokhut woont met nul gestoffeerde stof, hoeft het mixen van de houten afwerkingen van je meubels niet echt iets te zijn waar je teveel aan denkt. Zodra u kleur op de muren en in bekleding en kunst brengt, zullen alle houtafwerkingen dienen als een redelijk neutrale achtergrond in uw ruimte.