0rk.nl
Image default
Dienstverlening

Wat te doen met een rietendak

Een dak gemaakt van riet ziet er niet alleen prachtig uit, het werkt ook zeer isolerend. Riet wordt al eeuwenlang als dakbedekking gebruikt vooral bij steile daken van 45 graden of meer. Vroeger was het naast stro en heideplaggen de goedkoopste dakbedekking, tegenwoordig wordt het vooral toegepast bij huizen in het hogere marktsegment. Na zo’n dertig tot veertig jaar is vervanging van versleten rieten dakbedekking noodzakelijk. Rieten daken worden gelegd door rietdekkersbedrijf. Daken kunnen ook gedeeltelijk uit riet en gedeeltelijk uit dakpannen zijn opgebouwd. Rieten daken worden al heel lang gebruikt door de eeuwen heen, maar was een tijdje terug gevallen in populariteit door de brandgevoeligheid. Tegenwoordig zijn er allerlei methoden om deze brandgevoeligheid zo veel mogelijk af te laten nemen, waardoor de populariteit van het type dak weer toeneemt. U kunt uw rieten dak op verschillende manieren brandveilig maken:

  • met de gesloten onderconstructie (schroefdak)
  • het toepassen van een brandvertragend middel
  • het toepassen van een brand detectie systeem
  • het aanbrengen van een bliksembeveiliging
  • het aanbrengen van een vonkenvanger
  • het aanbrengen van brandwerend doek bij traditioneel dak
  • het aanbrengen van een sproei-installatie

Er is ook kunststofriet of kunstriet of kunst shingels op de markt dat gemaakt is van kunststof. Dit verweert minder doordat het niet uit organisch materiaal bestaat en er geen rottingsproces plaats zal vinden. Hierdoor komt ook mos- en alggroei minder voor. Onder invloed van onder andere UV-straling uit het zonlicht zal op lange termijn uiteindelijk ook kunstriet aan verwering onderhevig zijn. Kunstriet verschillende typen en fabricaten kan zelfs op minder steile meer vlakke daken worden toegepast.

De dikte van een nieuw rieten dak zegt relatief weinig over de eventuele levensduur. Waar het allemaal om draait is de slijtlaag. De slijtlaag is het pakket riet wat zich boven de metalen binddraad bevind. Wanneer de metalen binddraad diep in dak wordt verwerkt kan het dak langer slijten voordat deze metalen binddraden in het zicht komen. Iedere centimeter meer slijtlaag geeft garantie op extra levensduur

http://www.rietwerk.nl/

Related posts

Surlogic; uw e-fulfilment partner

Software development door NetRom Software

Laat PDArepair de batterij van jouw smartphone vervangen