0rk.nl
Image default
Woning en Tuin

De ultieme gids voor zonnepanelen op plat dak

Veel mensen met platte daken overwegen geen zonnepanelen omdat ze denken dat hun dak niet genoeg direct zonlicht krijgt om ze te installeren. Maar wat als we je zouden vertellen dat het perfect mogelijk is om zonnepanelen op een plat dak te installeren? Zonne-energie moet een haalbare optie zijn voor elk huishouden, bedrijf en gemeenschap. Terwijl zonne-energiesystemen voor platte daken vaker worden gebruikt in commerciële gebouwen, kunnen ze zeker ook op woningen worden gemonteerd.

Lees verder om meer te weten te komen over zonne-energie op platte daken en hoe het in veel gevallen zelfs beter is dan normale zonne-energie op het dak!

Terwijl PV-systemen op het dak de helling van het bestaande dak volgen, vereisen systemen voor platte daken dat de installateur zijn eigen helling instelt. Dat is mooi, want zo kan uw systeem worden ontworpen voor een optimale zonne-opwekking.

De ideale hellingshoek voor een zonnepaneel is ongeveer 30 graden van de horizontale lijn. Simpelweg omdat de panelen hierdoor de hele dag meer door de zon worden belicht. Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is dit eenvoudig te realiseren. Omdat de zonnepanelen op een beugel worden geïnstalleerd, kantelt het paneel tot ongeveer 30 graden.

Platdak-zonnepanelen worden meestal op een kuip gemonteerd, verzwaard door ballast (grind, straatstenen, bakstenen, rotsen, enz.) om harde wind te weerstaan. Of als alternatief worden de panelen op metalen frames gemonteerd. Dit wordt meestal bepaald door de structuur en locatie van het gebouw.

  • Uw huis profiteert van groene, schone, hernieuwbare energie.

  • Er is meer flexibiliteit met de toonhoogte van het paneel. Hierdoor kan uw installateur ervoor zorgen dat uw paneel onder een hoek staat om de optimale hoeveelheid zonnestralen op te vangen, terwijl het zelfreinigend blijft in de regen.

  • U heeft de keuze uit een aantal verschillende soorten zonnepanelen.

  • Het installeren van PV-panelen op een plat dak is meestal discreter en zelden zichtbaar vanuit het straatbeeld.

  • Platte daken bieden gemakkelijke toegang en veel ruimte voor installatie en onderhoud.

  • Systemen met plat dak nemen meer ruimte per kW in dan fotovoltaïsche systemen op het dak. Er moet namelijk een scheiding zijn tussen de rijen van de PV-panelen, om te voorkomen dat er op de rij een andere in de schaduw komt te staan.

  • Het installeren van zonnepanelen op een plat dak is afhankelijk van uw dakconstructie, deze moet het extra gewicht aankunnen.

  • Minder snel last van duiven of kraaien, want wat te doen tegen kraaien?

Hoe hoog moeten zonnepanelen op platte daken zijn?

Welke invloed heeft wind op zonnepanelen op platte daken?

Hoge wind kan vormen een potentieel risico voor op platte daken gemonteerde zonnesystemen. Om dit potentiële probleem aan te pakken, worden de panelen ofwel aan de structuur vastgemaakt, ofwel zijn ze verzwaard. Het bevestigen van de panelen aan de constructie omvat het bevestigen van een draagconstructie en een beugel aan het dak zelf. Hoewel opdringeriger, geeft deze methode vaak meer gemoedsrust. Aan de andere kant is het verzwaren van het systeem veel minder complex. Meestal gaat het om het plaatsen van ballastframes en zware platen op het dak voordat de zonnepanelen worden bevestigd.

Bij het installeren van een platdaksysteem is het belangrijk dat uw dakgarantie niet is inbegrepen. Gelukkig zijn de meeste dakgaranties compatibel met vrijstaande, geballaste zonnesystemen. Het bevestigen van het zonnestelsel op het dak kan echter gevolgen hebben voor de garantie van uw dak. Het is belangrijk dat u dit, evenals uw algehele dakconditie, controleert voordat u aan de slag gaat met een vrijstaande zonne-installatie. 

 

https://zonnepanelenvogelvrij.be/duiven-verjagen/