Wat kun je doen tegen pigmentvlekken

Wat kun je doen tegen pigmentvlekken?

Er bestaan veel verschillende soorten pigmentvlekken. Om ze aan te kunnen pakken of te voorkomen is het van belang goed te weten waar je mee te maken hebt. We zetten ze even voor je op een rijtje.

De verschillende soorten pigmentvlekken

De meest bekende vorm van pigmentvlekken zijn misschien wel de sproeten. Deze goedaardige vlekjes zie je vaak al op jonge leeftijd, en kunnen in de loop van de tijd toenemen. Vooral bij blootstelling aan de zon zijn ze goed te zien. Een andere vorm van goedaardige pigmentvlekken zijn de café-au-lait-vlekken. Deze koffiekleurige vlek is ook vaak al vanaf de geboorte of vlak daarna zichtbaar. De Lentigines Solares, beter bekend als ouderdomsvlekken, ontstaan door blootstelling aan de zon. Hierdoor zie je deze vlekken vaak op de borst, handen, armen en je gezicht. Hoewel ze ontstaan door blootstelling aan de zon, zijn ze in de winter nog steeds goed zichtbaar. Een andere vorm van pigmentvlekken die vaak voorkomt, is de post-inflammatoire hyperpigmentatie. Deze vorm van pigment ontstaat na het genezen van wondjes van bijvoorbeeld acne of schaafplekken. Ook kan dit ontstaan door schadelijke make-up. Deze vlekken kunnen weer verdwijnen, hoewel dit soms wel jaren kan duren.

De beste behandeling voor pigmentvlekken

Welke behandeling het best past bij jouw pigmentatie, hangt af van de soort pigmentvlek. Niet elke pigmentvlek hoeft verwijderd te worden, maar soms wordt dit vanuit cosmetisch oogpunt wel gedaan. Zo komen er klanten met verschillende vragen bij de huidtherapie van Helemaal Huid. Hier wordt vooraf samen gekeken hoe de vlekken zijn ontstaan, wat de wens of noodzaak is van het verwijderen ervan, en op welke manier dit het best aangepakt kan worden. Een veelgebruikte en doeltreffende behandeling is bijvoorbeeld de lasertherapie.

Waar moet je in het bijzonder op letten?

Niet alle pigmentvlekken zijn te voorkomen. Door je goed in te smeren en je huid te beschermen tegen schadelijke hoeveelheden uv-straling, kun je wel pigmentvorming voorkomen of verminderen. Heb je eenmaal pigmentvorming en vind je dit niet storend? Zorg dan extra goed voor deze huid met de juiste producten, zegt ook deze specialist in pigmentvlekken in Amersfoort.

https://helemaalhuid.nl/