0rk.nl
Image default
Bedrijven

Waar komt de Rode Loper vandaan

De rode loper een teken van aanzien, klasse, stijl en prestatie. De rode weg naar succes is al jaren bekend. In de film en theaterwereld zelfs al niet meer weg te denken. Het soms kort en soms lange moment van eer en erkenning. Waar honderden en soms duizenden fans zich langs stallen. De rode loper is een traditie die over de hele wereld bekend is. Maar waar komt de rode loper vandaan, waarom is die rood en niet blauw. Hoe is deze elite traditie ontstaan?

 

De eerste rode loper

Uit onderzoek van het National Portrait Gallery is gebleken dat, er voor het eerst wordt gesproken van een rode loper ver voor de geboorte van Christus. Om exact te zijn in het verhaal van Troje en de verslagen koning Agamemnon. Bij terugkomst spreekt zijn vrouw over een rood borduursel wat uitgespreid is over het pad van de koning. Toch is dit niet het begin van de traditie. Het duurt nog vele jaren voordat dit wordt opgepakt en de rode loper zicht vestigt als traditie.

 

De rode loper voor de hogere klasse

De rode loper werd in de 19e eeuw gebruikt om passagiers van de trein te begeleiden naar hun plek. Voor reizigers die in het bezit waren van een eerste klas ticket was er het rode tapijt. Deze konden zij volgen naar hun plek en de associatie met de hogere klasse en rood tapijt was geboren. Toch duurt het nog ruim 100 jaar voordat de traditie naar de entertainment wereld overslaat en de traditie echt werd geboren.

 

Het begin van de rode loper traditie

De traditie van de rode loper zoals we het vandaag de dag kennen begint bij de première van Robin Hood in 1922. Producent en theaterkoning Sid Grauman heeft bijna 1 miljoen in de productie van de film gestoken. Vergeleken met de filmbudgetten van de tegenwoordige blockbusters lijkt dit niks. Maar in het begin van de vorige eeuw was dit een immens bedrag voor een filmproductie. Omdat de productie zo veel geld gekost heeft wilde Grauman ervoor zorgen dat de première net zo spectaculair was. Logisch bij een film met zo veel aanzien kun je niet aankomen met een doorsnee première. Het was tijdens deze première dat de rode loper zijn entree maakte in Hollywood. Hierna volgde vele andere premières en evenementen en tot op de dag van vandaag is de rode loper niet weg te denken.