0rk.nl
Image default
Winkelen

Strass armbanden

Strass armbanden, een lust voor de ogen

Het eerste waar mensen aan denken wanneer het gaat over Strass armbanden dan denken ze aan een armband met fonkelende steentjes. De grote vraag die bij het materiaal Strass altijd maar weer gesteld wordt, is of het nu wel of geen diamant is. Voor heel mensen zal de volgende zin een verrassing zijn, maar Strass is een materiaal dat op diamant lijkt op basis van glas. En dat is een groot compliment voor alle sieraden waar Strass in is verwerkt.

De grote kracht van de Strass armbanden is de fonkeling die het materiaal veroorzaakt. De Strass armband weerkaatst het licht en zorgt voor meer flonkering dan normaal geslepen glas. Juist hierdoor lijkt het alsof de Strass armband gemaakt is van diamant. Het effect wordt zelfs versterkt indien je zilverfolie of gekleurde folie is geplaatst. Het effect wordt verder nog meer versterkt wanneer er veel Strass steentjes zijn verwerkt in de armband. Hoe meer steentjes er zijn verwerkt des te groter het glimmende effect.

Maar waar komt Strass nu eigenlijk vandaan? Het verhaal gaat dat de Duitse juwelier Georg Friedrich Strass in de 18e eeuw de uitvinder is van deze imitatie-edelsteen. Hij was eigenlijk niet een echte diamanten juwelier, maar dat maakte de koning destijds niks uit. Sterker nog, hij werd partner in de juwelierszaak van Madam Prevot. Aan het hof van de koning destijds waren zijn Strass juwelen zo populair dat hij binnen 50 jaar niet meer hoefde te werken en kon leven van de rente op zijn verdiende geld.

Ondanks het feit dat de Strass armband een armband van imitatie-edelsteen is, blijft deze armband nog altijd mateloos populair. Ligt dit aan de prijs? Wellicht wel, maar het blijft gissen naar de reden van populariteit. En imitatie edelsteen of niet, het gaat uiteindelijk om hoe de armband eruitziet om de arm van de bruid die deze draagt. Verder kunnen de armbanden perfect gecombineerd worden met andere Strass sieraden.

Wat betreft het imago heeft Strass niks te klagen. Wanneer het glas in dezelfde zin wordt uitgesproken met Swarovski dan kan men toch wel zeker concluderen dat Strass glas als materiaal gezien kan worden voor luxe sieraden voor een bruiloft.