0rk.nl
Image default
Financieel

Overwaarde berekenen van uw huis

Uw huis verkopen is een grote beslissing. Het kan als een gigantische taak aanvoelen en misschien hebt u geen idee waar u moet beginnen. Het heel goed kunnen dat er sprake is van overwaarde van uw huis. Dan is uw ergste nachtmerrie wellicht dat u uw huis ver onder de waarde verkoopt en daarmee geld verliest. Hoe kunt u nu de overwaarde berekenen van uw huis?

Snel de overwaarde van uw huis berekenen?

U kunt nu heel snel en inzichtelijk zien hoe u de overwaarde van uw huis kunt berekenen. De aankoop van een woning wordt beschouwd als een van de beste investeringen die iemand kan doen, omdat vastgoed – in tegenstelling tot andere overnames – meestal in de loop der jaren in waarde stijgt. Dat levert een betere winst op bij de verkoop. Deze toename is algemeen bekend als overwaarde. Uw huis, appartement of stuk land heeft een waarde die in de loop van de jaren toeneemt. Deze toegevoegde waarde wordt voornamelijk gegenereerd door externe factoren die de kwaliteit van leven van degenen die het onroerend goed bewonen ten goede komen. Er zijn echter ook aspecten waarop u als eigenaar invloed kan uitoefenen om de waarde te verhogen. De belangrijkste factoren die de waarde van het onroerend goed bepalen, zijn de ligging van het pand, de infrastructuur, de toegankelijkheid tot de woning en de groei van het gebied. Wilt u de overwaarde huis berekenen, dan kunt u een hypotheekadviseur of makelaar inschakelen. 

Overwaarde opnemen middels een hypotheek

Van overwaarde is er dus sprake wanneer uw pand in de loop der jaren meer waarde krijgt of bij een verkoop meer opbrengt dan de openstaande hypotheekschuld. Er zijn een aantal mogelijkheden om profijt te hebben van de overwaarde van uw woning. De overwaarde opnemen en gebruiken kan op een aantal manieren. Hebt u bijvoorbeeld plannen om te verbouwen, dan zou u daarvoor een extra hypotheek kunnen nemen of een bestaande hypotheek kunnen verhogen. In dit geval kunt u te maken krijgen met hogere maandlasten. De geldverstrekker gaat daarom goed na of u inderdaad staat bent de hypotheek te betalen. Bij het opnieuw aanvragen van een hypotheek is het in ieder geval raadzaam advies in te winnen van een hypotheekdeskundige. Die kan samen u met de overwaarde berekenen van uw huis.

Overwaarde opnemen door verkoop van uw huis

Wanneer u uw woning verkoopt om een ander pand aan te schaffen, dan is er sprake van een bijleenregeling. Ongeacht of u een goedkopere of duurdere woning aanschaft, de overwaarde moet u gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe pand. Volgens de bijleenregeling geldt dit echter alleen wanneer u dit binnen drie jaar van plant bent, omdat de overwaarde voor de deze regeling slechts voor deze periode geldig is. Mocht u een nieuw huis kopen die zo goedkoop is dat het niet mogelijk is om de overwaarde volledig in te brengen, dan blijft het restbedrag gedurende deze drie jaren staan. Daarna vervalt de overwaarde. U kunt dan weer op een normale manier een hypotheek afsluiten en voor de volledige lening gebruiken maken van de hypotheekrenteaftrek.

 

https://hypotheekberekenen.nl

Related posts

De beste uitvaartverzekering vind je zo

Met Keeping word je specialist in uren registratie

Beleggen? Een goede voorbereiding is het halve werk