0rk.nl
Image default
Financieel

CFD Handel: Wat is het en wat zijn de voordelen?

De handel in CFD’s, of contract for difference, is de afgelopen jaren in populariteit toegenomen. Het is een contract waarbij een belegger ermee instemt een financieel instrument of een effect te kopen tegen een overeengekomen prijs gedurende een vooraf bepaalde periode. U kunt op twee manieren in CFD’s handelen: in CFD-contracten of in CFD-aandelen. 

De handel in CFD-contracten houdt in dat u contracten afsluit met financiële ondernemingen die afgeleide producten zoals futures en opties op derivaten aanbieden. De handel in CFD-aandelen houdt in dat de onderliggende aandelen via de beurs worden verhandeld. 

 

CFD Handel: Wat is het?

CFD’s zijn een soort derivaten. Met derivaten kunnen beleggers een positie innemen in een onderliggende waarde. Hun populariteit is de laatste jaren toegenomen, en ze zijn nu een zeer gebruikelijke manier van beleggen. Omdat ze gebaseerd zijn op prijzen van activa, lijken ze op weddenschappen. Net als aandelen kunnen CFD’s over de toonbank worden verhandeld. Veel online brokers staan hun klanten nu ook toe CFD’s op verschillende manieren te verhandelen. CFD’s worden gewoonlijk genoteerd in termen van een spread, of het verschil tussen het bod (wat u moet betalen om het contract te kopen) en de ask (wat u moet betalen om het contract te verkopen).

 

Voordelen van CFD’s

We noemen hieronder een aantal voordelen voor de cfd handel

  • Goedkope long/short transacties: U verliest alleen geld als de onderliggende waarde in waarde daalt. Als de onderliggende waarde echter stijgt, maakt u winst. U maakt ook winst als de spread positief is en het contract short wordt verkocht.

  • Lage margeverplichting: De margevereiste voor de handel in CFD’s is meestal zeer laag, wat betekent dat u kunt handelen met een veel lagere marge dan bij aandelen.

  • Vereenvoudigde handel: CFD’s worden meestal over-the-counter verhandeld, wat betekent dat u niet te maken krijgt met dezelfde regelgevende vereisten en kosten als aandelenmakelaars. 

  • De mogelijkheid om rente te verdienen: Sommige CFD-aanbieders bieden klanten de mogelijkheid om rente te verdienen op hun geld.

 

Nadelen van CFD’s

Hieronder tonen we een aantal belangrijke nadelen waar je rekening mee moet houden:

 

  • Beperkte winstnemingen: In tegenstelling tot aandelen kunt u een CFD verkopen, maar niet hetzelfde contract terugkopen. Dus als de markt tegen u in beweegt, kunt u niet onmiddellijk winst nemen. U zult moeten wachten tot de afloop van het contract voor dezelfde prijs en hetzelfde aantal onderliggende aandelen.

  • Handel met hoog risico: Net als bij aandelen kunt u al uw geld verliezen als de markt tegen u in gaat.

  • Beperkte bescherming: Er zijn manieren om het hoge risico van CFD-handel te beperken, maar die zijn doorgaans ingewikkelder dan beleggen in een beheerd fonds. In veel gevallen moet u uw posities actief beheren om het risiconiveau ervan te verlagen. 

  • Geen mogelijkheid om rente te verdienen: Sommige CFD brokers bieden rentedragende rekeningen aan, maar niet allemaal. En zelfs als u een rentedragende rekening hebt, kunt u uw geld misschien niet opnemen voordat het contract afloopt.