0rk.nl
Image default
Dienstverlening

Wanneer heb je recht op een pro deo advocaat bij een echtscheiding?

Op het moment dat jij in aanmerking komt voor een pro deo advocaat tijdens je echtscheiding, zul je toegang hebben tot de beste juridische hulp zonder de hoge kosten. Een pro deo advocaat werkend bij Zorgeloosch bijvoorbeeld wordt betaald door de overheid. Daarnaast betaal jezelf een kleine bijdrage want een pro deo advocaat is niet helemaal gratis.

De definitie van een pro deo advocaat en de kwaliteiten

Een pro deo advocaat is een advocaat die jou in een rechtszaak bijstaat. Het verschil met andere advocaten is dus dat de advocaat grotendeels door de overheid betaald wordt in plaats van uit iemands eigen zak. Een pro deo advocaat wordt daarom in de volksmond ook wel advocaat van onvermogen genoemd. Als advocaat zijnde mag je zelf beslissen of je een pro deo advocaat wilt worden of niet. Wil je een pro deo advocaat worden? Dan werk je in de zogenaamde sociale advocatuur. Het is bovendien een fabel dat een pro deo advocaat slechter is ten opzichte van een ‘normale’ advocaat. Een pro deo advocaat heeft namelijk dezelfde opleiding gevolgd.

De voorwaarden om recht te hebben op een pro deo advocaat

Wil je een pro deo advocaat regelen voor jouw rechtszaak? Dat gaat niet zomaar. Wanneer je een pro deo advocaat aan je zijde wilt hebben staan tijdens een rechtszaak zul je aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Of je recht hebt op een pro deo advocaat hangt namelijk af van je inkomen en vermogen. Op basis van gegevens van de belastingdienst stelt de overheid dit jaarlijks vast. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo mag je inkomen niet al te hoog zijn. Daarnaast mag je ook niet veel vermogen hebben. Heb je een zaak? Dan mag het financiële gewin hiervan niet te hoog zijn.

Vanaf welk maximaal inkomen mag je een pro deo advocaat?

Het inkomen is een belangrijk punt in de voorwaarden om een pro deo advocaat te regelen voor je rechtszaak. Ben je alleenstaand? Dan mag je inkomen jaarlijks niet hoger liggen dan zo’n 29.400 euro. Ben je gehuwd of woon je samen? Dan mag het inkomen gemiddeld niet hoger liggen dan 41.600. Dit inkomen geldt ook voor eenoudergezinnen met een minderjarig kind. Daarnaast is het dus belangrijk om te weten dat een pro deo advocaat niet gratis is. Het wordt grotendeels door de overheid verzekerd, maar je moet zelf altijd minimaal zo’n 214 euro bijleggen of maximaal 901 euro. Kijk op https://zorgelooschscheiden.nl/ voor meer informatie.