0rk.nl
Image default
Bedrijven

Moderne horloges

Over het algemeen geven moderne horloges vaak de dag, datum, maand en jaar weer. Voor mechanische horloges zijn er soms verschillende extra functies die “complicaties” worden genoemd, zoals de maanfase en de verschillende soorten tourbillon, inbegrepen. De meeste elektronische kwartshorloges, aan de andere kant, omvatten tijdgerelateerde functies zoals timers, chronografen en alarmfuncties. Bovendien zijn sommige moderne smart horloges zelfs voorzien van rekenmachines, GPS- en Bluetooth-technologie of hebben hartslagmonitoring, en sommige van hen maken gebruik van radiokloktechnologie om de tijd regelmatig te corrigeren.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Tegenwoordig hebben de meeste horloges op de markt die goedkoop en middelmatig geprijsd zijn en die voornamelijk worden gebruikt voor het bijhouden van de tijd, kwartsbewegingen. Echter, dure verzamelbare horloges, die meer gewaardeerd worden om hun uitgebreide vakmanschap, esthetische aantrekkingskracht en glamoureuze ontwerp dan voor eenvoudige tijdmeting, hebben vaak traditionele mechanische bewegingen, ook al zijn ze minder nauwkeurig en duurder dan elektronische horloges. Vanaf 2018, het duurste horloge ooit verkocht op een veiling is de Patek Philippe Henry Graves Supercomplication, dat is ’s werelds meest ingewikkelde mechanische horloge tot 1989, het ophalen van 24 miljoen dollar (23.237.000 CHF) in Genève op 11 november 2014.

Horloges evolueerden van draagbare lente-aangedreven klokken, die voor het eerst verschenen in het 15e eeuwse Europa. Horloges werden pas in de 17e eeuw op grote schaal in zakken gedragen. Een account zegt dat het woord “watch” kwam van het Oud-Engelse woord woecce, wat “watchman” betekende, omdat het werd gebruikt door stadswakers om hun diensten op het werk bij te houden. Een ander zegt dat de term afkomstig is van 17e eeuwse zeelieden, die de nieuwe mechanismen gebruikten om de lengte van hun scheepshorloges te timen (duty shifts).

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Tekening van een van zijn eerste balansveertjes, bevestigd aan een balanswiel, door Christiaan Huygens, gepubliceerd in zijn brief in het Journal des Sçavants van 25 februari 1675. De toepassing van de spiraalveer (spiraalveer) voor horloges luidde een nieuw tijdperk van nauwkeurigheid in voor draagbare tijdopnemers, vergelijkbaar met die welke de slinger had geïntroduceerd voor klokken.
Een grote sprong voorwaarts in nauwkeurigheid vond plaats in 1657 met de toevoeging van de balansveer aan het balanswiel, een uitvinding die zowel destijds als sindsdien tussen Robert Hooke en Christiaan Huygens werd betwist. Deze innovatie verhoogde de nauwkeurigheid van horloges enorm, waardoor de fouten van misschien enkele uren per dag tot misschien 10 minuten per dag werden teruggebracht, met als resultaat de toevoeging van de minutenwijzer aan het gezicht vanaf ongeveer 1680 in Groot-Brittannië en 1700 in Frankrijk.

De verhoogde nauwkeurigheid van het balanswiel richtte de aandacht op fouten veroorzaakt door andere delen van de beweging, waardoor een twee eeuwen durende golf van horlogeinnovatie op gang kwam. Het eerste wat verbeterd moest worden was de ontsnapping. De berm ontsnapping werd in kwaliteitshorloges vervangen door de cilinderuitgang, uitgevonden door Thomas Tompion in 1695 en verder ontwikkeld door George Graham in de jaren 1720. Verbeteringen in de productie, zoals de door Robert Hooke ontworpen tandzaagmachine, maakten het mogelijk het volume van de horlogeproductie enigszins te verhogen, hoewel de afwerking en montage tot ver in de 19e eeuw nog steeds met de hand werd gedaan.

Een belangrijke oorzaak van een fout in de balans wiel uurwerken, veroorzaakt door veranderingen in de elasticiteit van de balans veer van temperatuurveranderingen, werd opgelost door de bimetaal temperatuur gecompenseerde balans wiel uitgevonden in 1765 door Pierre Le Roy en verbeterd door Thomas Earnshaw. De hefboom ontsnapping was de belangrijkste technologische doorbraak, en werd uitgevonden door Thomas Mudge in 1759 en verbeterd door Josiah Emery in 1785, hoewel het pas vanaf ongeveer 1800 geleidelijk in gebruik werd genomen, vooral in Groot-Brittannië.

De horloges van Seiko zijn waarschijnlijk de bekendste ter wereld. Seiko horloges maken dan ook al ruim een eeuw de meest kwalitatieve uurwerken. Deze Seiko horloges blinken uit in techniek en design en zijn zeer betrouwbaar. Zou je ook graag een Seiko horloge willen? Bekijk dan de website van Quick Jewels.

Een horloge getekend in Acta Eruditorum, 1737.
De Britten hadden een groot deel van de 17e en 18e eeuw de productie van horloges gedomineerd, maar handhaafden een productiesysteem dat gericht was op producten van hoge kwaliteit voor de elite. Hoewel er een poging was om de klokkenproductie te moderniseren door middel van massaproductietechnieken en de toepassing van duplicerende gereedschappen en machines door de British Watch Company in 1843, was het in de Verenigde Staten dat dit systeem van start ging. Aaron Lufkin Dennison startte in 1851 in Massachusetts een fabriek die gebruik maakte van verwisselbare onderdelen en leidde in 1861 een succesvolle onderneming, de Waltham Watch Company.

Impact op de Seiko horloge

Mappin & Webb’s polshorloge, geadverteerd als zijnde in productie sinds 1898.
Het concept van het polshorloge gaat terug tot de productie van de allereerste horloges in de 16e eeuw. Elizabeth I van Engeland kreeg in 1571 een polshorloge van Robert Dudley, beschreven als een gewapend horloge. Het oudste nog bestaande polshorloge (toen beschreven als een armband horloge) is er een gemaakt in 1806 en aan Joséphine de Beauharnais gegeven. Vanaf het begin werden polshorloges bijna uitsluitend door vrouwen gedragen, terwijl mannen tot het begin van de 20e eeuw zakhorloges gebruikten.

Polshorloges werden voor het eerst gedragen door militairen aan het eind van de 19e eeuw, die de eerste keer dat zij een horloge droegen.

https://www.quickjewels.nl/horloges/seiko