Magnesiumtekort herkennen en bestrijden

Magnesium heb je nodig voor een goede werking van je botten en spieren. Heb je vaak kramp in je spieren en last van trillende oogleden? Dan is een magnesiumtekort een mogelijke oorzaak hiervan. Andere oorzaken kunnen overigens ook slaaptekort zijn. Als hier sprake van is, probeer dan eerst je nachtrust te verbeteren voordat je grijpt naar supplementen. Een magnesiumtekort kun je aanpakken via voeding en suppletie. Kies je voor het laatste, ga dan voor een magnesium-citraat of -tauraat. Dit kun je eventueel combineren met zink zodat het magnesium beter opgenomen wordt. Uiteraard kun je ook je magnesiumtekort bestrijden door je voedingspatroon aan te passen en meer voeding te eten uit het onderstaande lijstje:

• Spinazie

• Pinda’s en noten

• Volkoren pasta

• Peulvruchten (vooral linzen en kikkererwten)

• Zilvervliesrijst

• Pure Chocolade

• Avocado’s

• Bananen

• Zeewier

• Vis

• Broccoli

Magnesium en stress

Een grote magnesiumvreter – behalve slaaptekort – is stress. Heb je hier veel last van, dan kan het zijn dat je ondanks een goed evenwichtig voedingspatroon je alsnog een magnesiumtekort hebt. Suppletie is dan wellicht een goede (tijdelijke) oplossing. Maar de stress zo snel mogelijk loslaten, is natuurlijk de beste oplossing.

Hoeveel magnesium moet je nemen?

Als je kiest voor magnesium supplementen, dan is de hoeveelheid die je neemt ook belangrijk. Dit is van vele factoren afhankelijk waaronder je persoonlijke situatie maar ook de kwaliteit van het magnesium dat je neemt. Zo kan je van het ene merk meer tabletten (met dezelfde hoeveelheid magnesium) nodig hebben dan van het andere merk. Vermijd de goedkopere magnesiumtabletten die je bij de drogist kunt kopen. De kwaliteit en opname hiervan is doorgaans beperkt. Op de volgende manier kun je voor jezelf bepalen hoeveel magnesiumtabletten je moet nemen. Neem eerst de maximale dosering die op het potje wordt aangeraden. Helpt dit, dan zit je goed en houd je die dosering gewoon aan. Merk je nog weinig ervan, neem dan een tablet meer dan het maximum en kijk wat er dan gebeurt. Bouw het op die manier op. Een magnesiumoverdosis is niet gevaarlijk (hoewel je niet een halve pot in één keer in je lichaam moet gooien natuurlijk) maar is gemakkelijk te herkennen. Je krijgt dan namelijk diarree. Als dat het geval is, dan heb je teveel genomen en moet je minderen. Verdwijnen je klachten dan nog steeds niet, dan is magnesiumtekort wellicht niet de oorzaak van je probleem. Houd er ook rekening mee dat je soms een spiegel moet opbouwen en dat je pas na twee weken een verschil kan gaan merken. Is je potje leeg en heeft het nog steeds niet geholpen? Stop dan met suppleren. Het probleem ligt dan waarschijnlijk ergens anders zoals voeding, slaapschuld, stressmanagement of medisch. Wil je meer weten over voeding, training en zinvolle suppletie? Vraag dan gerust een gratis intake gesprek aan bij FitBewust Personal Coaching. Wij geven personal training in Heemskerk en personal training in Beverwijk.