0rk.nl
Image default
Huishoudelijk

Leiding bevroren! Wat nu?

De winter komt er al weer aan en misschien leest u dit juist in de winter; de tijd van bevroren leidingen! Stel dat er een leiding is bevroren, hoe lost u dat dan weer op? In dit artikel leest u er alles over. U leest bijvoorbeeld wat u moet doen en wat u vooral ook niet moet doen. Bovendien leest u hoe u voorkomt dat de leidingen bevriezen in de winter.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om bevriezing van de leidingen te voorkomen. Om te beginnen is het noodzakelijk dat tocht vermeden wordt. Hierdoor kan de ijzige, koude buitenlucht niet bij de leidingen komen en deze vervolgens bevriezen. Leidingen zitten vaak in de kelder en daar is het zelden geïsoleerd. Buitenlucht heeft hier dus vrij spel. Controleer daarom deuren en ramen op tocht. Om leidingen te isoleren kunt u ze inpakken met dekens of isolatiemateriaal. Dit kunt u ook doen met de watermeter of eventueel met de CV-ketel. U kunt de leidingen die u niet of minder gebruikt ook leeg laten lopen, zodat deze niet kunnen bevriezen.

 

Toch bevroren, wat nu?

Ondanks al uw voorwerk en inspanningen is er alsnog een leiding bevroren. Hartstikke vervelend en u wilt dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. U kunt het zelf doen, maar u kunt ook hulp inschakelen in de vorm van een loodgieter. Woont u in Amersfoort? Dan kunt u een spoed loodgieter Amersfoort bellen, maar iedere loodgieter Amersfoort zal deze klus voor u kunnen en willen klaren. Als u zelf aan de slag gaat, dient u eerst de hoofdkraan uitzetten, in ieder geval voordat het gaat dooien. Anders heeft u kans op breuken in de leiding. vervolgens is het aak om de leiding te laten ontdooien. Doe dit nooit met open vuur, maar gebruik warme dekens, warme lucht of bijvoorbeeld een föhn. Mocht dit niet helpen, kunt u alsnog loodgieter Amersfoort inschakelen.

Nadat de leiding ontdooid is, moet u deze goed controleren op eventuele lekkages. Dit doet u door alle kranen in huis dicht gedraaid te hebben en vervolgens de hoofdkraan langzaam open te draaien. Kijk dan naar de watermeter. Blijft deze draaien? Dan zit er vermoedelijk ergens een lekkage. Hiervoor kunt u ook een loodgieter bellen.

 

Wat vooral niet te doen

U weet nu wat u kunt doen om te voorkomen dat uw leidingen bevriezen en wat u kunt doen als dit uiteindelijk toch nog gebeurd. Maar wat moet u echt niet doen als u bevroren leidingen heeft? Ten eerste is het belangrijk om te weten dat u nooit uw bevroren leidingen moet ontdooien met vuur. Dit gaat te snel, waardoor de leiding snel uit kan gaan zetten en kan gaan scheuren. Bovendien is werken met vuur altijd gevaarlijk. Gebruik liever gewoon warm water, warme lucht of dekens voor het ontdooien. Het gaat dan wel een stuk langzamer, maar het is veiliger en beter voor de leidingen. Zet ook nooit de gehele CV-installatie uit, ook niet wanneer u op vakantie gaat in de winter. Anders kan zelfs de CV-ketel bevriezen. Zet de CV-ketel bovendien niet lager dan 12 graden.

Bij twijfel kunt u het beste altijd de professional inschakelen. Voor meer informatie en om een afspraak te maken met een loodgieter kunt u naar Isbaza.

https://isbaza.nl/