0rk.nl
Image default
Energie

Geld sparen of lenen?

Geld sparen of lenen? 

Veel mensen schrikken van het woord lenen. Het wordt vaak geassocieerd met schuld en problemen, maar is dat wel zo? Sparen wordt vaak als de juiste manier gezien. Werk hard, spaar elke maand wat weg en alles komt goed. Laten we de voor- en nadelen van beiden is op een rijtje zetten. 

Voordelen 
Het voordeel van sparen hoeft eigenlijk niet uitgelegd te worden. Hoe meer geld je spaart, des te meer geld je hebt en hoe welvarender je bent. Ook is het fijn om altijd wat geld achter de hand te hebben voor onverwachtse uitgaven. Zo kan je wasmachine bijvoorbeeld kapot gaan, of een dierbare kan te komen overlijden, waardoor er geld nodig is voor de uitvaart. Natuurlijk kun je je ook anders op zulke dingen voorbereiden. Bijvoorbeeld door een lange garantie op producten bij te kopen en een uitvaartverzekering  afsluiten. 
Geld lenen heeft echter ook zijn voordelen. Met het lenen van geld worden dingen mogelijk die zonder een lening misschien niet gelukt zouden zijn. En je kunt processen versnellen. Sparen duurt vaak langer en als je bijvoorbeeld een bedrijf wilt starten en hiervoor wilt gaan sparen kan dat erg lang duren. Met een lening heb je vrij snel het totale bedrag tot je beschikking en kun je direct datgene kopen wat je wilt. 

Nadelen 
Beide opties hebben uiteraard ook hun nadelen. Zo kan de inflatie je gespaarde geld een stuk minder waard maken. Je kunt bijvoorbeeld tienduizend euro hebben gespaard in een paar jaar tijd, maar in die paar jaar tijd kan het dagelijks leven ook een stuk duurder geworden zijn, waardoor die tienduizend ineens een stuk minder waardevol is. Lenen is ook niet ideaal. Stel je voor dat je je baan verliest. Je zult nog steeds elke maand een bepaald bedrag moeten terugbetalen. Mocht je het geleende geld hebben gebruikt voor een investering, loop je het risico dat de uitkomst niet verloopt zoals je hoopt. Er zijn altijd risicos bij investeringen en je moet er altijd bij stilstaan dat je de kans loopt om het geinvesteerde geld te verliezen. 

Wat voor lening zou voor mij geschikt kunnen zijn? 
Weet je het precieze bedrag dat je wilt lenen, bijvoorbeeld bij het kopen van een auto, dan kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Met deze lening leen je een bepaald bedrag en betaal je dit maandelijks terug. Het afbetaalde geld kun je niet nogmaals opnemen. Weet je het precieze bedrag niet, dan kun je een doorlopende lening afsluiten. Hierbij leen je een bepaald bedrag, maar kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen. 

Voor je besluit om geld te lenen is het verstandig de voor- en nadelen eens goed tegen elkaar af te wegen.

https://www.overstappen.nl/geld-lenen/verbouwing/