0rk.nl
Image default
Tweewielers

Een fatbike aanschaffen? Waarom zou u dat moeten doen

Laat je zeker niet vandaag intimideren door het idee van fatbiking! Het is echt heel eenvoudig en het kan een ongelooflijk lonende ervaring zijn die je keer op keer wilt doen. In deze gids vertellen we je alles wat je vandaag moet weten om aan de slag te gaan – van de onderdelen van een fatbike tot hoe je veilig blijft rijden.

Wat is een fatbike?

Een fatbike is een type fiets met grote, brede banden met diep profiel. Hij is ontworpen om op sneeuw of zand te rijden en kan ook modderige paden aan. Ze zijn doorgaans zwaarder dan gewone fietsen en hebben een lage overbrengingsverhouding. Ze zijn populair omdat ze kunnen gaan waar andere fietsen niet kunnen.

De voordelen van het rijden op een fatbike

Fatbikes zijn fietsen met grote banden en zeer lage overbrengingsverhoudingen waardoor ze kunnen worden bereden op sneeuw, zand of een andere ondergrond die te zacht is voor gewone fietsen. Ze zijn oorspronkelijk ontworpen voor gebruik door mensen die in gebieden wonen waar de winters te koud zijn om te fietsen, maar ze zijn overal populair geworden onder fietsers. Er zijn twee soorten fatbikes: mountain en touring. Mountainbikes kunnen op een breed scala aan terreinen worden gebruikt, terwijl toerfietsen veelzijdiger zijn en een breder scala aan rijomstandigheden aankunnen.
Mountainbikeframes hebben doorgaans drie verschillende materialen: staal (of chromoly), aluminiumlegering of titanium.

Hoe te beginnen met fatbiken

Het rijden op een fatbike is een heel andere ervaring dan het rijden op een traditionele fiets. Met brede banden, hoge frames en all-terrain capaciteiten zijn fatbikes ontworpen voor zowel sneeuw en zand als bestrating. Ze kunnen in de zomer worden bereden op bergpaden en zandstranden of in de winter op sneeuwscooter- of langlaufloipes.
Omdat ze zijn gebouwd voor zware omstandigheden, gebruiken veel mensen ze in plaats van een auto of vrachtwagen wanneer ze in landelijke gebieden wonen waar geen openbaar vervoer beschikbaar is.
Fatbikes worden elk jaar populairder, met nieuwe bedrijven die opduiken om onderdelen en accessoires aan te bieden, terwijl andere hun productlijnen hebben uitgebreid met fatbikes van vorig seizoen.

Tips voor succesvol fatbiken

Fatbikes worden steeds populairder, en terecht. Ze zijn het perfecte hulpmiddel voor verkenning in de winter; ze kunnen worden gebruikt op zand, sneeuw en ijs, en ze zijn zelfs goed voor wat licht off-road. Als je erover hebt nagedacht om te investeren in een fatbike, lees dan deze blog voor alles wat je moet weten!

Fatbike in Nederland

Fatbikes zijn hard op weg een van de meest populaire fietsen ter wereld te worden. De reden hiervoor is dat ze een kruising zijn tussen een mountainbike en een racefiets. Dit betekent dat ze je het beste van twee werelden bieden als het op rijden aankomt. Ze kunnen over elk type terrein rijden, maar kunnen ook met gemak over verharde of onverharde wegen rijden. Als je overweegt een fatbike te kopen, vind je hier alles wat je moet weten voordat je er een koopt:
– Welke maat moet ik hebben?
– Wat moet ik dragen?

Grote wielen

Vetfietsbanden zijn meestal 4 inch breed. De breedte van de band, gecombineerd met het soepele karakter van dikke fietsbanden met lage druk, zorgt voor een veel soepelere rit op sneeuw en zand dan met een typische fietsband. Fatbikes kunnen niet alleen worden gebruikt als off-road fietsen, maar kunnen ook in winterse omgevingen worden gebruikt als leuke alternatieven voor sneeuwschoenen of ski’s om te langlaufen. Als je bijvoorbeeld in een gebied woont waar veel sneeuw ligt, maar er niet veel mogelijkheden zijn voor wintersporten zoals skiën of schaatsen, dan kun je met een fatbike het hele jaar door je winterse omgeving verkennen en ervan genieten.

2022

Een fatbike is een heavy-duty mountainbike met banden die veel breder zijn dan normale mountainbikebanden. Een standaard mountainbike heeft een 2,2 brede band, terwijl de gemiddelde fatbike-band 3,7 breed is, maar er zijn er die banden hebben tot 5 inch breed. Het grote volume en de lage druk van deze grote banden maken de fietsen ideaal voor het rijden op sneeuw en zand, vandaar de naam fatbikes. Ze zijn oorspronkelijk ontworpen voor fietsen in de sneeuw tijdens de wintermaanden in noordelijke klimaten, maar ze zijn nu het hele jaar door populair op het strand en in de besneeuwde bergen.

https://www.fastfuriousscooters.nl/elektrische-scooter/fatbike/