0rk.nl
Image default
Horeca

Zo gebruik je een vleesthermometer

Als je een groot stuk vlees in de oven doet wil je wel dat deze er gaar uit komt. Om dit te meten gebruik je een vleesthermometer. Er zijn verschillende vleesthermometers die je hiervoor kan gebruiken. Het is belangrijk dat je een goede vleesthermometer koopt. Dit is ontzettend belangrijk omdat je het stuk vlees pas kan serveren als het gaar is.

Een vleesthermometer gebruiken

Misschien heb je nog geen idee waar een vleesthermometer nu eigenlijk voor nodig is. Als je het eenmaal gebruikt wil je nooit meer zonder koken. Vooral als je een groot stuk vlees laat garen in de oven is het nodig dat je zeker weet dat het vlees gaar is. Voor een restaurant is dit essentieel. Het is dan niet mogelijk om in het vlees te snijden om te controleren of het goed is. Deze thermometer is niet alleen geschikt voor vlees, je kan het voor verschillende gerechten gebruiken zoals het bakken van brood of cake of andere soorten voeding.

Hoe gebruik je deze thermometer?

Het is heel vervelend als je vlees serveert wat niet gaar is. Daar worden je klanten ziek van en dat wil je altijd voorkomen. Het is ook niet goed om vlees te serveren wat droog is gekookt. Wild vlees of grote stukken vlees zijn een lastig onderdeel voor de kok. Het moet goed worden klaargemaakt omdat de smaak anders verloren gaat.

Verschillende soorten vleesthermometers

Er zijn twee verschillende soorten te koop, de analoge en de digitale vleesthermometer. De digitale thermometer is over het algemeen wat luxer en werkt op batterijen. Deze meters geven de temperatuur nauwkeurig weer en werken ook nog eens op een afstandsbediening. De analoge variant bestaat uit een warmte geleidende pin met een ronde schijf. Deze schijf laat de temperatuur zien met een wijzer, dit is lastiger af te lezen dan de digitale meters

Het gebruiken van de meter

Het is heel eenvoudig om de temperatuur te meten. Je steekt de thermometer in het dikste gedeelte van het vlees. Steek dit niet tegen de botten aan om een foute meting te voorkomen. Als de thermometer de juiste temperatuur laat zien weet je zeker dat het vlees gaar is.

Wanneer is het vlees gaar?

Nu je weet hoe de je de vleesthermometer kan gebruiken moet je nog wel weten wat de juiste temperaturen zijn. Daarom hebben we hieronder een lijst voor je samengesteld zodat jij precies weet wanneer je vlees gaar is.

Temperaturen voor rundvlees
• Rauw vlees: 40 tot 45 C
• Rosé vlees: 55 tot 60 C
• Rood vlees: 50 tot 55 C
• Doorbakken: 65 tot 70 C

De temperaturen van kalfsvlees
• Rosé gebakken: 65 tot 70 C
• Doorbakken: 75 tot 80 C

Juiste temperatuur van varkensvlees
• Doorbakken: 70 tot 75 C

Goede temperatuur voor lamsvlees
• Rosé gebakken: 60-65 C
• Doorbakken: 70-75 C

Temperatuur voor kip
• Doorbakken: 80 C

De juiste temperatuur voor kalkoen
• Doorbakken: 80 tot 85 C

https://www.thermapen.nl/vlees-thermometers