0rk.nl
Image default
Horeca

Hoe ziet de keuken van een restaurant eruit?

Heb jij ook altijd al eens een kijkje willen nemen in de keuken van je favoriete restaurant? Uiteraard ziet elke keuken er verschillend uit, maar toch zijn er heel wat gelijkenissen. In dit artikel kan je lezen hoe een restaurantkeuken is opgebouwd.

Plaatsen om te koken

Uiteraard moet er in restaurants gekookt kunnen worden. Daarvoor worden in de keuken meestal twee of drie verschillende afdelingen gebruikt. Er is een plek waar de warme gerechten worden klaargemaakt, dit wordt ook wel de warme keuken genoemd. In dit gedeelte van de keuken zijn meerdere fornuizen geplaatst, net als de ovens. Hier worden ook warmtelampen voorzien, zodat het eten steeds warm opgediend kan worden. Daarnaast is dan de koude keuken, waar alle koude schotels worden bereid. Afhankelijk van het restaurant, worden ook de desserts in dit gedeelte gemaakt. Soms is hiervoor een derde ruimte ingericht. Alle kookeilanden zijn volledig vervaardigd uit inox. Enerzijds is dit makkelijk schoon te houden, anderzijds is dit ook veiliger voor in het geval er brand zou ontstaan.

De koele bewaarplaatsen

Om alle verse ingrediënten of bereide gerechten te bewaren, heeft elke restaurantkeuken natuurlijk ook een koelinstallatie nodig. Over het algemeen, grenst de keuken aan een grote horeca vrieskast en een ruime koelcel. Dit maakt het voor de chefs makkelijk om hun ingrediënten te rangschikken, want ze hebben er veel plaats. Bovendien zijn ze ook nog eens binnen handbereik, wat ervoor zorgt dat ze vlot kunnen werken. In sommige keukens wordt er ook onder het werkblad van de koude keuken een koelkast geplaatst. Zo kunnen de belangrijkste benodigdheden voor de gerechten daar bewaard worden.

De afwasruimte

Natuurlijk zullen de opgediende borden ook moeten worden schoongemaakt. Daarom wordt in de keuken, vaak in een hoekje achteraan, een ruimte voorzien voor de afwas. Daar werken een of meerdere personen, tijdens de shift, om zo snel mogelijk alle borden en glazen weer proper te maken. Hiervoor hebben ze vaak industriële vaatwassers ter beschikking. Die zijn in staat om in slechts 5 minuten de hele vaat te doen. Daarnaast hebben ze ook enkele afwasbakken, voor grote stukken bijvoorbeeld. Soms wordt in deze afdeling ook een wasmachine voorzien, voor de handdoeken en servetten.

 

Related posts

Smoothiebar huren op locatie

Catering in Drachten maakt het jou makkelijk

Gin Tonic bar