0rk.nl
Image default
Aanbiedingen

Wetboek van strafrecht

Strafrecht, arbeidsrecht, jeugdrecht, bestuursrecht en dat zijn niet eens alle rechtsgebieden die er zijn. Ze hebben allemaal iets gemeen maar er zitten ook duidelijke verschillen tussen. Bij Arbeidsrecht gaat het over werknemer en werkgever en de wetten en regelingen over deze zaken. Bij Strafrecht gaat het juist om alles wat te maken heeft met straffen die wel of niet gegeven worden.

Voor strafrecht is er een wetboek die door iedereen gelezen kan worden. Dit boek wordt het ‘Wetboek van Strafrecht’ genoemd en ieder land heeft daar haar eigen wetten en regels in staan. Als je dit boek graag wilt lezen dan zou je op internet even moeten zoeken. Dan kun je het gemakkelijk vinden. Het eerste wetboek van strafrecht werd in 1809 ingevoerd en werd het Crimineel Werboek voor het Koningrijk Holland genoemd. In 10081 werd de eerste versie van het huidige Wetboek van Strafrecht vastgesteld. Een fout die vaak wordt gemaakt is dan mensen denken dat de procedure van straffen ook worden uitgelegd. Dit wordt namelijk in een ander wetboek gedaan: wetboek van strafvordering.

Het Wetboek heeft in principe drie hoofdstukken (boeken) of onderwerpen die worden besproken. De hoofdstukken zijn Algemene bepalingen, misdrijven en overtredingen.  

In het eerste boek van de algemene bepalingen worden zaken die gelden voor overtredingen en misdrijven besproken. Denk aan de straffen die moeten worden gegeven voor bepaalde misdrijven, maar ook wanneer iemand een verlaging van de straf krijgt of juist een verhoging van de straf verdiend. Misdrijven zijn ernstige delicten. Denk aan geweldpleging, vechten, overvallen, verkrachting, moorden en andere zeer ernstige zaken. Overtredingen zijn kleinere delicten waar ook lichtere straffen voor worden gegeven. Denk aan niet betaalde boetes, te hard rijden, wildplassen, uitschelden van politie. De zwaarste overtredingen zijn qua straf wel zwaarder dan de lichtste misdrijven. De straffen kunnen dus wel overlappen als je kijkt naar de ernst van de overtreding of van het misdrijf. Bij de straffen van overtreding wordt altijd de maximale straf gegeven en bij goed gedrag of als de straf verlicht kan worden dan zal dit ook benoemd of gedaan worden.

https://www.ebhlegal.nl/