0rk.nl
Image default
Rechten

Wat is een Rechtsbijstandsverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Bijvoorbeeld als je wordt ontslagen omdat het bedrijf waar je werkt gaat reorganiseren. Of als je er niet uitkomt met de tegenpartij bij een ongeluk in het verkeer. Dan is het fijn als iemand je helpt die weet wat jouw rechten en plichten zijn. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt de kosten van deze rechtsbijstand.

 

Rechtshulp

Rechtsbijstandverzekeringen verschillen naast premie en opbouw van de polis (modules en basispakket) doorgaans weinig van elkaar. Vaak gebruiken de verschillende instanties dezelfde modelvoorwaarden als basis, verschillen zitten vooral in: de premies, eigen risico, de hoogte van het minimale schadebedrag en het aantal verschillende pakketten of modules dat je kunt kiezen. Dit is vooral belangrijk als je een bepaald rechtsgebied wilt toevoegen of juist uitsluiten.

Hoe werkt een rechtsbijstandsverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering word je geholpen door juristen die in dienst zijn van je rechtsbijstandsverzekeraar. Het is niet gek dat je pas denkt aan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering als je daadwerkelijk hulp en advies nodig hebt. Toch kun je je verzekering niet altijd meteen gebruiken. De verzekering geldt namelijk niet voor situaties die je ziet aankomen. Soms krijg je wel korting op rechtsbijstand als je direct hulp of advies nodig hebt. Het kan zo zijn dat er voor jouw zaak een advocaat of een andere specialist nodig die niet in dienst is van de rechtsbijstandsverzekeraar. Je kunt dan zelf een advocaat of specialist kiezen. Voor deze externe kosten ben je verzekerd.

Rechtsbijstand modules

Een basis rechtsbijstandspolis dekt doorgaans kleinere geschillen en verkeerszaken, net als algemeen juridisch advies en bemiddeling. Andere dekkingen zijn los af te sluiten. Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit kun je kiezen voor verschillende modules:

Consument

Je kunt de verzekering afsluiten voor problemen waar jij als consument mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld als je niet blij bent met de aankoop van een televisie en je er met de verkoper niet uitkomt.

Werk en Inkomen

Je bent hiermee verzekerd voor conflicten over je werk, bijvoorbeeld bij ontslag. Een gepensioneerde of uitkeringsgerechtigde heeft in principe geen behoefte aan dekking voor een arbeidsgeschil. Dat scheelt in premie.

Wonen

Je bent verzekerd voor conflicten over je huur- of koopwoning. Bijvoorbeeld een conflict rond het huren of kopen van een huis, of bij een verbouwing van je huis. Dikwijls ben je ook verzekerd in gevallen van een meningsverschil met je buren.

Verkeer Je bent hiermee verzekerd voor conflicten die in het verkeer ontstaan. Bijvoorbeeld bij een verkeersconflict of als je het oneens bent over de schadeafhandeling na een ongeluk in het verkeer.

Fiscaal recht en vermogensbeheer

Je bent verzekerd voor conflicten die over fiscaliteit of vermogensbeheer ontstaan. Bijvoorbeeld bij het uitbesteden

Wat kost een rechtsbijstandsverzekering? Wat een rechtsbijstandverzekering kost is afhankelijk van de dekking die je kiest. Een ‘basispolis’ met alleen dekking voor wonen en consumentenzaken kost jaarlijks gemiddeld €150, een wat uitgebreidere gezinspolis ongeveer €250 per jaar .Hoe meer je wil verzekeren, hoe hoger de premie. Daarnaast is de prijs afhankelijk van je gezinssamenstelling. Als je geen partner hebt is een rechtsbijstandverzekering goedkoper dan wanneer je bijvoorbeeld inwonende kinderen hebt. Sommige verzekeraars hebben een eigen risico. Je betaalt dan minder premie per maand, maar je krijgt bij rechtshulp een lager bedrag vergoed omdat dit eigen risico er eerst vanaf wordt getrokken.

Wie zijn er meeverzekerd? Bij de meeste gezinspolissen zijn andere gezinsleden automatisch meeverzekerd, zoals inwonende (schoon)ouders en uitwonende studerende kinderen. Ook een au-pair is bij de meeste gezinsrechtsbijstandverzekeringen meeverzekerd.

https://www.online-verzekeringenafsluiten.nl/wat-is-een-rechtbijstandsverzekering/