Waarom sporten goed is voor je brein

Van sporten word je fitter, je valt er van af en je bloedsomloop verbetert. We kennen de fysieke voordelen van sporten maar al te goed. Toch is voor veel mensen de reden om te gaan sporten niet fysiek maar mentaal. Je krijgt er een goed gevoel van, het is goed voor je zelfvertrouwen en je bouwt er sociale contacten mee op. In dit artikel gaan we dieper in op de mentale voordelen van sporten. Want in deze tijden kunnen we allemaal wel wat ontspanning gebruiken.

Betere coördinatie door sporten

Wanneer je een bepaalde handeling vaker uitvoert gaat het steeds makkelijker. Dat geldt met sporten ook zo. Wanneer je iets maar vaak genoeg oefent word je er vanzelf beter in. Je coördinatie verbetert. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wanneer je sport leren je hersenen om nieuwe verbindingen aan te leggen tussen synapsen. Daardoor gaat de prikkeloverdracht een stuk sneller en efficiënter en dat verbetert je coördinatie. Bijkomend voordeel, het aanmaken van deze nieuwe verbindingen is een van de belangrijkste voorwaarden voor het aanleren van nieuwe vaardigheden. Als dat geen medaille verdient!

It’s all chemical

Wanneer we regelmatig sporten voelen we ons gelukkiger. Dat is eigenlijk simpele scheikunde. Door met inspanning te bewegen maken je hersenen serotonine en dopamine aan. Onze gelukshormonen. Deze stofjes zorgen voor een gelukkiger gevoel en een afname van depressieve gedachten. Dat is prettig, zeker wanneer je een stressvolle baan, een intensieve studie of een druk gezinsleven hebt.

Sporten voor de sociale ontwikkeling

Op de sportschool of de vereniging kom je veel verschillende mensen tegen maar ze zeggen niet voor niets ‘sport verbroedert’. Of je nu vooral zelf aan je eigen fitheid werkt of in teamverband voor de medailles gaat, je doet altijd nieuwe sociale contacten op in een omgeving waarin jij je prettig voelt.

Stimuleer een actief leven met sportprijzen

We zijn gewend om sportprijzen vooral uit te reiken bij wedstrijden. Maar een sportprijs is ook een geweldig middel om mensen een extra steuntje in de rug te geven wanneer ze beginnen met sporten. Zo kun je online eenmedaille bestellen die je helemaal zelf kan personaliseren. Reik hem uit aan vrienden of familie die een doel hebben bereikt. Je kunt een medaille kopen voor iedere sport of helemaal blanco zodat je hem zelf vorm kunt geven.