0rk.nl
Image default
Financieel

Vijf tips bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Veel startende ondernemers denken dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering erg duur is en daarom sluiten zij deze niet af. Er zijn echter vele mogelijkheden om een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering te vinden om jouw risico’s zo goed mogelijk in te dekken. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering volledig af te stemmen is op jouw persoonlijke situatie? De keuzes die je maakt bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, beïnvloeden ook de premie die je moet betalen. Als je slim kiest, bespaar je dus meer. Maar hoe gaat dit in zijn werk? In dit blog lees je vijf tips bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, zodat jij goed beslagen ten ijs komt.

1. Bereken welke periode je zelf kunt overbruggen
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering maakt gebruik van een wachttermijn, deze bepaalt op welke termijn jouw AOV zal uitkeren. Heb je dus zelf een buffer beschikbaar waarmee je een korte ziekteperiode zelf kunt opvangen? Overweeg dan om de wachttijd aan te passen, dit kan flink wat schelen in jouw premie.

2. Verzeker alleen wat echt nodig is, bij de juiste verzekeraar
2.1. De ene AOV verzekeraar is gespecialiseerd in zakelijke dienstverleners, de andere in de zorg en weer een ander in de bouw. Als je als bouwvakker een aanvraag indient bij een verzekeraar die zich specialiseert in zakelijke dienstverlening, kan het zijn dat je premie hoger uitpakt dan wanneer je een aanvraag indient bij een verzekeraar die zich richt op jouw vakgebied. Zorg dus dat jij of een tussenpersoon je aanvraag neerlegt bij de juiste verzekeraar.

2.2. Maak je een winst van bijvoorbeeld €100.000, – per jaar, dan hoef je dit volledige bedrag niet per se te verzekeren. Het kan goed zijn om te berekenen wat jij minimaal nodig hebt om te leven en daarbij rekening te houden met het inkomen van je partner, zo verzeker je alleen wat je echt nodig hebt.

3. Overstappen en gebruik maken van starterskorting
Veel verzekeraars geven de eerste aantal jaar een korting bij het afsluiten van een AOV, welke soms wel oploopt tot 50% korting op je premie. Door je goed in te lichten over de lopende aanbiedingen en regelmatig over te stappen maak je hier op de beste manier gebruik van.

4. Kies voor een leeftijdsafhankelijk tarief
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je aanvragen in twee verschillende tariefvormen: een vast tarief (of standaardtarief) en een leeftijdsafhankelijk tarief. Wanneer je kiest voor een vast tarief betaal je over de gehele looptijd van je AOV een vaste premie per jaar. Bij een leeftijdsafhankelijk tarief (of combitarief) begin je met een lagere premie, die naar verloop van tijd stijgt. Dat kan handig zijn, omdat je zo in de beginfase van jouw bedrijf meer geld overhoudt om bijvoorbeeld in je bedrijf te investeren.

5. Verzeker je voor passende arbeid
In het geval dat je ziek wordt, kun je kiezen of je verzekerd bent voor beroepsongeschiktheid of voor passende arbeid. Die laatste optie is de goedkopere. Besef je echter wel dat je in dit geval bij ziekte ander werk moet gaan uitoefenen dan je eigen beroep. Zo zou je als afgekeurde stratenmaker met rugproblemen nog wel administratief werk kunnen uitvoeren. Wees je dus bewust van de keuzes die je maakt.