0rk.nl
Image default
Huishoudelijk

Verschillende soorten ventilatiesystemen

 

De ventilatie in een woning is cruciaal voor de gezondheid van de bewoners. Behalve dat het de gezondheid goed doet is een goede bijkomstigheid ook dat het zorgt voor energiebesparing. Met behulp van een ventilatiesysteem zorgt u voor een fijne geur in huis maar voorkomt u ook de vorming van schimmels en problemen in de vochthuishouding. Hoewel een ventilatiesysteem vroeger gecreëerd werd door een raam open te zetten is een ventilatiesysteem tegenwoordig verplicht in nieuwe woningen. Er zijn veel soorten ventilatie systemen en daardoor kan het lastig zijn om de juiste te kiezen voor uw wensen. In dit artikel worden de verschillende systemen op een rijtje gezet en de voor- en nadelen besproken.

 

Ventilatiesysteem A

De meest natuurlijke ventilatie is ventilatiesysteem A. In dit systeem wordt er gebruik gemaakt van een natuurlijke luchtafvoer en aanvoer. Zo maakt het systeem gebruik van ventilatieroosters waardoor er lucht door huis stroomt. Voor dit systeem heeft u geen ventilator of hulpmiddelen nodig, u maakt simpelweg gebruik van de ramen en deuren die de natuurlijke lucht stroom op gang brengt. Deze vorm van ventilatie heeft ook nadelen. Zo is dit systeem in bepaalde seizoenen niet handig. In de winter wordt er daardoor een te koude stroming door het huis heen gevoerd en in de zomer een te warme stroming. Ook heeft u weinig controle over hoeveel lucht er in en af wordt gevoerd.

 

Ventilatiesysteem B

Deze soort ventilatie gebruikt ventilatoren die verse lucht aanzuigt en door het huis heen stuurt. Door het gebruik van deze manier krijgt u een aanzuigeffect die vuile lucht met afvoerbuizen naar buiten zuigt. Tevens wordt dit systeem niet tot amper nog gekozen.

 

Ventilatiesysteem C

Het ventilatiesysteem C gebruikt afvoerroosters die lucht afvoert vanuit natte ruimtes en brengt de frisse lucht binnen via raamroosters. Dit systeem wordt dan ook vaak gebruikt in ruimtes zoals de badkamer of keuken omdat het enorm gemakkelijk is om dit systeem te bedienen. Door het kiezen van dit systeem bedient u het met een schakelaar die te dempen valt.

 

Ventilatiesysteem D

Het ventilatiesysteem D maakt gebruik van een volledig mechanisch systeem. Er wordt dus niet gebruik gemaakt van attributen binnen huis zoals ramen, deuren of roosters. Ventielen die zich in huis bevinden zuigen frisse buitenlucht aan en vervolgens verdwijnt deze lucht ook weer met de ventielen. Het voordeel van dit systeem is dat je de temperatuur ook kunt aanpassen. Je kan dan ook spreken van een aircosysteem.

 

Airconditioning kopen

Een airconditioning kopen is best lastig aangezien het enorm veel soorten, maten en capaciteiten bevat. In huizen of kantoorruimtes kan dit wel enorm handig zijn omdat je de temperatuur kunt regelen en je nooit te warm of koud zal zitten. Voordat u kiest voor een airco is het belangrijk om te bepalen waar u de airco zou willen plaatsen. Zo kan de airconditioning zich bevinden in de vloer, muur maar ook het plafond. Er zijn dan ook heel veel mogelijkheden waardoor er voor elke wens wel een airconditioning is. Voor meer informatie over ventilatiesystemen maar ook airco’s en warmtepompen kunt u naar onze webiste gaan voor meer informatie!

https://www.kouveld-airconditioning.nl/