0rk.nl
Image default
Wijn

Rode wijnglazen kopen: Waar moet je opletten?

Je bent van plan om nieuwe rode wijnglazen te gaan kopen. Alleen je wil niet meer die goedkope rotzooi uit de budget winkel. Bij een goede fles wijn hoort ook een mooi glas. Daarnaast staat het lekker chique aan tafel als je een mooi glas neerzet. Alleen waar moet je opletten als je rode wijnglazen gaat kopen? Wij hebben een paar tips voor het shoppen van nieuwe rode wijnglazen.

Materiaal van de rode wijnglazen

Iets om zeker weten op te letten is het materiaal waaruit de rode wijnglazen gemaakt zijn. Sinds nieuwe regelgeving komen we twee soorten tegen. Gewoon glas of loodvrij kristalglas. Kristalglas met lood is namelijk verboden sinds een aantal jaren in de Europese Unie. De glazen worden dus tegenwoordig loodvrij geblazen. Het voordeel is dat ze wel de positieve eigenschappen hebben van kristal, maar minder breekbaar zijn. De kans dat je glas breekt is dus minder groot met rode wijnglazen van loodvrij kristal. Uiteraard blijft het glas en is helaas breken nog steeds mogelijk. Maar het risico op een gebroken glas is een stuk kleiner.

Vorm van het glas

Je hebt misschien een bepaalt type wijn dat je graag drinkt. Het is belangrijk dat je wijnglas hierbij aansluit. Rode wijnglazen met een grote kelk zijn bijvoorbeeld perfect voor jonge wijnen of Bourgogne wijnen. Deze hebben wat meer zuurstof nodig en in dit glas krijgen ze de ruimte om zuurstof toe te voegen. Simpelweg een beetje walsen is voldoende om zuurstof in het glas te krijgen. De vorm kan hierbij een belangrijke rol spelen. Check dus even welke wijnen je vaak drinkt. Dan kan je rode wijnglazen uitzoeken die hier uitstekend bijpassen om uit te drinken.

Formaat van het glas

Rode wijnglazen verschillen enorm qua inhoud. Je hebt compacte wijnglazen tot 350 ml en wijnglazen van 750 ml. Veel mensen vinden het lastig als ze online shoppen om in te schatten hoe groot het glas nou echt is. Denk jezelf maar in dat 750 ml een complete fles wijn in zou passen. Je hebt dus te maken met hele grote rode wijnglazen. Is een glas 350 ml? Dan moet je denken aan een gemiddeld sapglas met een steeltje erbij. Je hebt zo een beetje een idee wat de maatvoering van het glas is. Hou er rekening mee dat je rode wijnglazen nooit helemaal volschenkt. Er moet ruimte over zijn voor zuurstof in het glas.

Passen de rode wijnglazen in de vaatwasser?

Tegenwoordig zijn de meeste rode wijnglazen wel geschikt voor in de vaatwasser. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen bij die niet in de vaatwasser passen. Bijvoorbeeld omdat ze te groot zijn of dat het glas niet geschikt is. Mocht je twijfelen vraag het dan even na voor je ze aanschaft. Het zou zonde zijn als de glazen niet vaatwasmachine bestendig waren en je ze er wel instopt.

https://www.rode-wijnglazenshop.nl/