0rk.nl
Image default
Financieel

Hypotheekadvies

Hypotheekadvies via een onafhankelijkadvies is meestal goedkoper

Wil jij binnenkort een huis gaan kopen maar heb je geen idee waar je moet beginnen, hoeveel je kunt lenen en wat je aan eigen geld moet gaan inleggen? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan bij een onafhankelijk hypotheekadviseur.  Deze brengt precies in beeld wat jouw wensen zijn, wat je financiele situatie is en wat de mogelijkheden zijn. Het voordeel van een onafhankelijk adviseur is dat deze zaken kan doen met meerdere en in sommige gevallen alle geldverstrekkers. Je huisbank kan veelal enkel haar eigen hypotheken adviseren en de daarbij horende rentes. De SNS bank is hier een uitzondering op. Deze bied hypotheken aan van 7 verschillende aanbieders.  Het is dan ook logisch dat wanneer je huisbank een hogere hypotheekrente hanteert, dat je over de hele looptijd dan flink extra bedrag betaald aan rente. 

Hoeveel scheelt dit dan? Want ik betaal wel meer voor het advies bij een onafhankelijk adviseur. 

Volgens het onderzoek van de hypotheekbond betalen mensen die via hun huisbank een hypotheek afgesloten hebben afgelopen jaar gemiddeld €0,67% meer rente per jaar. Hoeveel dit precies is, is natuurlijk afhankelijk van de hypotheekvorm en de hoogte van de hypotheek. Laten we voor het gemak uitgaan van een aflossingsvrije hypotheek met een hoogte van €300.000 euro. In dit geval betaal je per jaar 0,0067 x 300.000,- = €2010,- per jaar bruto. Over een looptijd van 30 jaar zal  dit dus ruim € 60.000 euro bruto schelen.

Bij een annuitaire hypotheek van 250.000 euro zal dit wat minder zijn. Ten eerste omdat het hypotheekbedrag lager is en ten tweede omdat er elke maand een stukje ingelost wordt waar geen rente meer over betaald moet worden.  Bij een rente van 2% betaal je per maand €924,05 en bij een rente van 2,67 betaal je €1010,04 per maand. Dit komt neer op een verschil van €85,99 per maand wat over de looptijd van 30 jaar een bedrag van ruim 30.000 euro is.  

Prijzen bank t.o.v. een onafhankelijk adviseur

Gemiddeld advies via een onafhankelijk adviseur is gemiddeld een paar honderd euro duurder, maar hoeft in de praktijk niet zo te wezen. Voor dat je in zee gaat is het dus erg belangrijk dat je kijkt met welke verstrekkers een adviseur zaken doet en welke prijzen hij voor zijn diensten hanteerd. Vraag bij een kennismakingsgesprek altijd of het om all-in prijzen gaat of dat er nog extra betaalt moet worden voor een overlijdensrisicoverzekering, een 2e aanvrager, kantoorkosten etc. Het ve 

Wat als mijn huisbank toevallig de laagste rente heeft?

Wanneer jouw huisbank de laagste rente heeft en de overige voorwaarden sluiten ook aan bij jouw wensen dan is dit natuurlijk geen enkel probleem en ben je waarschijnlijk het goedkoopste uit zowel qua advieskosten als qua rente. Dit is echter maar in een heel klein deel van de gevallen zo. 

 

Conclusie: 

Ondanks dat een huisbank vaak lagere advieskosten rekent, betaal je over de hele looptijd in de meeste gevallen toch meer voor je hypotheek. Lees jezelf een beetje in en vergelijk rentes. Is jouw huisbank niet de partij met de laagste rente? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan met een onafhankelijk hypotheekadviseur. Bespreek met welke geldverstrekkers hij zaken doet en bekijk of degene die de laagste rente aanbied hier ook bij zit. 

Is rente altijd zaligmakend? Nee! Soms zijn er andere voorwaarden nodig. Denk hierbij aan extra boetevrij kunnen inlossen. Een verlengde offerte wanneer de aankoop lang op zich laat wachten en bijvoorbeeld het automatisch aanpassen van de rente als er een deel ingelost is in de hypotheek of dat deze pas daalt wanneer je rentevastperiode is afgelopen. 

 

Geschreven door:

Harms & Bakx

Hypotheekadvies Apeldoorn

De Eglantier 404

7329 DL Apeldoorn

 

https://www.harmsbakx.nl/hypotheek/hypotheekadvies-apeldoorn-kampen-onafhankelijke-hypotheekadviseur