0rk.nl
Image default
Gezondheid

Hoeveel nieuws is teveel nieuws?

Tegenwoordig is het ontvangen van nieuws iets heel eenvoudigs. Er zijn tv-programma’s, apps, nieuwssite, mobiele kranten en natuurlijk ook nog de analoge kranten. Hierdoor ligt het nieuws altijd maar 1 klik uit ons bereik. Het nieuws bereikt ons binnen een paar seconden, soms zelfs terwijl dit nieuws nog bezig is. Je zou denken dat dit geweldig is, en ons allemaal tot beter geïnformeerde, gelukkigere mensen maken. Maar is dit ook zo?

 

Vroeger moest men moeite doen om het nieuws mee te krijgen. Een paar honderd jaar geleden ging al het nieuws mond op mond of via brieven. Met het ontstaan van de krant ging de verspreiding van nieuws al steeds sneller en makkelijker, maar de krant moest wel eerst gekocht worden voordat men op de hoogte raakte van het nieuw. Toen kwam de radio. Hierdoor kon nog sneller het nieuws verspreid worden, maar je had zelf geen controle over wat je wel en niet hoorde en wanneer je dit hoorde. Met de komst van de televisie kregen we bij de nieuwsberichten ook nog beeld te zien, zodat er nog minder aan de verbeelding overbleef en we nog beter op de hoogte waren. Tegenwoordig hebben we allemaal apps waarop het laatste nieuws nog geen minuten nadat het gebeurt, in beeld, tekst en spraak op ons beeldscherm verschijnt. 

 

Hierdoor weten we altijd wat er aan de hand is. Dit vinden wij mensen erg fijn, maar het is zeker niet goed voor ons. Want wat niet weet, wat niet deert. Grappig of bizar nieuws is het probleem niet, het is het negatieve nieuws dat ons ontwricht. Want als wij teveel negatief nieuws horen, gaan we negatief naar de wereld kijken. Groepen die vaak negatief in het nieuws zijn, worden bevooroordeeld. En het kan ons ook erg angstig maken. Zo kan de constante dreiging van een kernoorlog ons ook persoonlijk bezighouden. Zo kan het dus zijn dat kennis niet altijd geluk brengt.  

 

https://www.redactie24.be/home