0rk.nl
Image default
Electronica en Computers

Het proces van een PCB Assemblage

Elektronica is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Alles, van onze smartphones tot onze auto’s, bevat elektronische componenten. Het hart van deze elektronica wordt gevormd door de printplaat, ook wel PCB genoemd. Deze printplaten worden geproduceerd door een zogenaamd PCB Bedrijf. 

De meeste mensen herkennen printplaten als ze ze zien. Dit zijn de kleine groene chips bedekt met lijnen en koperen onderdelen die je vindt in het hart van gestripte elektronische apparaten. Deze worden gemaakt door een PCB Bedrijf. Ze zijn van glasvezel, koperen leidingen en andere metalen onderdelen, worden deze printplaten bijeengehouden met epoxy en geïsoleerd met een soldeermasker. Dit soldeermasker is waar die kenmerkende groene kleur vandaan komt.

Heb je ooit die printplaten gezien met de componenten die er stevig op gekleefd zijn? Beschouw ze nooit als louter versieringen van een printplaat. Een geavanceerde printplaat zal niet in staat zijn om zijn functionaliteit te geven totdat er componenten op zijn gemonteerd. Een printplaat waarop componenten zijn gemonteerd, wordt een geassembleerde printplaat genoemd en het fabricageproces wordt PCB-assemblage of kortweg PCBA genoemd. De koperen lijnen op de printplaat, de zogenaamde sporen, verbinden connectoren en componenten elektrisch met elkaar. Zij voeren signalen uit tussen deze functies, waardoor de printplaat op een specifiek ontworpen manier kan functioneren. Deze functies variëren van eenvoudig tot complex, en toch kan de afmeting van printplaten kleiner zijn dan een duimnagel.

Dit is hoe een PCB Bedrijf te werk gaat 

Hoe worden deze apparaten nu precies gemaakt? Het assemblageproces van printplaten is eenvoudig en bestaat uit een aantal geautomatiseerde en handmatige stappen. Bij elke stap van het proces heeft een PCB Bedrijf zowel manuele als geautomatiseerde opties waaruit hij kan kiezen. Om je te helpen het PCBA proces van begin tot einde beter te begrijpen, hebben we hieronder elke stap in detail uitgelegd.

Basisprincipes van een PCB Bedrijf 

Het PCBA-proces begint altijd met de meest elementaire eenheid van de PCB: de basis, die uit meerdere lagen bestaat en elk een belangrijke rol speelt in de functionaliteit van de uiteindelijke PCB. Deze afwisselende lagen omvatten:

  • Substraat : Dit is het basismateriaal van een PCB. Het geeft de print zijn stijfheid.

  • Koper : Aan elke functionele zijde van de PCB wordt een dunne laag geleidende koperfolie aangebracht — aan één zijde als het een enkelzijdige PCB is en aan beide zijden als het een dubbelzijdige PCB is. Dit is de laag kopersporen.

  • Soldeer masker: Bovenop de koperlaag zit het soldeermasker, dat elke PCB zijn karakteristieke groene kleur geeft. Het isoleert kopersporen tegen onbedoeld contact met andere geleidende materialen, wat kan leiden tot kortsluiting. Het soldeer houdt met andere woorden alles op zijn plaats. Gaten in het soldeermasker zijn waar soldeer wordt aangebracht om componenten aan het bord te bevestigen. Soldeermasker is een essentiële stap voor een soepele productie van de PCBA, omdat het voorkomt dat er wordt gesoldeerd op ongewenste onderdelen en dat korte broeken worden vermeden.

  • Zeefdruk : Een witte zeefdruk is de laatste laag op een printplaat. Deze laag voegt labels toe aan de print in de vorm van karakters en symbolen. Dit helpt de functie van elk onderdeel op het bord aan te geven.

Deze materialen en componenten blijven grotendeels hetzelfde voor alle PCB’s, met uitzondering van het substraat. Het substraatmateriaal van een PCB verandert afhankelijk van de specifieke eigenschappen – zoals kosten en buigbaarheid – die elk PCB Bedrijf zoekt in zijn eindproduct.

Benieuwd naar de service van PCB? Lees het hier. 

http://confed.eu

Related posts

De laatste ontwikkelingen van de 3d pen

Wat is de beste gaming laptop?

Lekker kijken naar de Nederlandse zenders.