0rk.nl
Image default
Zakelijk

Factoring voor ZZP’ers. Een goed idee?

Factoring is een term waarvan je misschien al gehoord hebt of zelfs al eens onderzoek naar hebt gedaan. Het is een financieringsvorm die voor diverse types ondernemingen, bijvoorbeeld voor zelfstandigen zonder personeel of MKB’ers, een pak voordelen kan bieden. Concreet gezegd krijg je bij factoring jouw facturen direct uitbetaalt wat natuurlijk wonderen doet voor de cashflow. Klinkt dat interessant maar heb je nog wat meer informatie nodig? Lees dan vooral verder.

Wat is factoring exact?

Factoring betekent in essentie dat je een tussenbedrijf in dienst neemt om jouw debiteurenbeheer over te nemen. Het bedrijf in kwestie betaalt de openstaande facturen direct aan jou uit en verhaalt diezelfde facturen nadien op de klant. Zodoende beschik jij een stuk sneller over jouw geld waarmee je zelf facturen kan betalen of investeringen kunt doen. Je hebt met factoring als ZZP’er een stuk meer zekerheid over jouw cashflow. Ruwweg genomen zijn er twee types van factoring waarmee je als ZZP’er aan de slag kunt. Er is American factoring en traditionele factoring. Bij de Amerikaanse variant is er sprake van een grote flexibiliteit. Kosten worden aangerekend per factuur en je kunt dan ook enkel voor specifieke facturen de factoringmaatschappij inschakelen. Jij bent en blijft de regisseur van het hele verhaal. Bij traditionele factoring geef je je gehele debiteurenportfolio uit handen en betaal je een vast deel van jouw omzet als kosten. Dit is een rigide vorm van factoring waarbij je elke factuur bij het factoringbedrijf onder moet brengen.

Factoring als ZZP: de voordelen

Als een ZZP’er zijn cashflowproblemen schering en inslag. Met factoring als ZZP kan je dat probleem echter finaal de wereld uit helpen. De bedragen op jouw openstaande facturen kunnen al na één uur op jouw rekening staan. Bovendien zijn er vaak verzekeringen voorzien in de contracten waardoor je als ondernemer beschermd bent. Betaalt de klant niet? Dan heb jij nog altijd wel jouw geld ontvangen. Het risico vervalt naar de factoringmaatschappij. En dan hebben we het nog niet gehad over het grootste voordeel van factoring voor een ZZP’er: de last die van jouw schouders valt. Gedaan met zorgen maken over wanbetalingen of een uitgebreide administratie van jouw debiteurenbeheer bij te moeten houden. Je koopt heel wat extra tijd om te steken in jouw onderneming of in andere zaken die voor jou belangrijk zijn.