0rk.nl
Image default
Banen en opleidingen

Een transitievergoeding ontvangen van je werkgever

Wanneer je wordt ontslagen heb je recht op een transitievergoeding. Maar hoe hoog is die nou eigenlijk en waar heb je nog meer allemaal recht op? Het zijn allemaal vragen die je overvallen wanneer je plots ineens je baan verliest en niet weet wat je allemaal moet doen. Je weet dat je recht hebt op geld, maar durft ook niet in discussie te gaan met de werkgever in angst dat je helemaal niets meekrijgt. Je kunt proberen zelf een deal met je werkgever te sluiten voor een bedrag dat je rijgt wanneer je wordt ontslagen. Geheel afhankelijk van de reden van ontslag kan je hier zelf een prijskaartje aan hangen. Mocht je nou ontslagen zijn voor ongegronde redenen of door een reorganisatie dan heb je waarschijnlijk recht op meer geld dan wanneer je op staande voet wordt ontslagen.

UWV

Wanneer je er niet uitkomt met de werkgever kom je in aanmerking voor een transitievergoeding. Dit wordt uitgerekend door het UWV. Dit bedrag wordt bepaald aan de hand van het aantal jaren dat jij hebt gewerkt voor het bedrijf waar je bent ontslagen. Voor ieder jaar dat je ergens hebt gewerkt krijg je dan een derde van een salaris mee. Pas wanneer er een overeenkomst is getekend voor de vaststelling gaat het ontslag in. Eerder ben je gewoon nog in dienst en dien je doorbetaald te krijgen. De werkgever wil dus ook zo snel mogelijk dat de vaststelling wordt ondertekend zodat er geen onnodige kosten gemaakt hoeven te worden.

Opzegtermijn

De opzegtermijn betekent de periode van het ontslag tot het moment dat daadwerkelijk het ontslag is getekend. Het opzegtermijn is een belangrijk onderdeel van het aanvragen van een WW uitkering en de transitievergoeding. Het UWV hanteert een wettelijk opzegtermijn, hierna kan er pas een WW worden aangevraagd. Met een dienstverband van 0 tot 5 maanden heb je een opzegtermijn van 1 maand.

https://ontslagjuristennederland.nl/transitievergoeding-berekenen