0rk.nl
Image default
Aanbiedingen

De Amsterdamsche Football Club in de Tweede Divisie

Amsterdamsche Football Club – in de volksmond beter bekend als AFC – is al geruime tijd deelgenoot van wat sinds het seizoen 2016/2017 de Tweede Divisie heet. Nadat de KNVB in 2014 besloot de al bestaande voetbalpiramide onder handen te nemen en dus ook de Tweede Divisie gestalte kreeg, had AFC al de beschikking over een rijke voetbalhistorie. Het moment dat AFC, destijds nog in het jasje gestoken van een doorsnee voetbalvereniging, van de grond kwam dateert van 1895. Liefst 124 jaar geleden is het dat deze tegenwoordig alom gerespecteerde voetbalvereniging zijn oorsprong vindt. De club ontstond uit het initiatief van een groep Amsterdammers die het erover eens zijn dat de stad toe was aan een voetbalvereniging die enige autoriteit uit moest stralen. Het oprichtingsjaar, anders dan het moment waarop het idee geboren was, is 1900. Sinds die tijd heeft de club veel eer en statuur verworven door zich middels verschillende podia van het Nederlandse voetballandschap op te werken naar het huidige niveau, de derde voetbalafdeling die de KNVB in zijn portfolio heeft. Waar de standplaats van de club eerst Oud-Zuid was, heeft het sinds december 1920 de beschikking over complexen in Zuid. En nu dus Sportpark Goed Genoeg, nabij het zakencentrum van de stad.

Via de Tweede Klasse en de Eerste Klasse van de toenmalige NBV (= Nederlandse Voetbal Bond) vond de club zijn weg naar boven. Niet geheel zonder slag of stoot overigens, het was erom te doen dat de Amsterdammers zich tot twee keer toe zagen degraderen. In eerste instantie vanuit de Eerste Klasse naar de Overgangsklasse in het seizoen 1920/1921, het seizoen daarop ook nog eens vanuit de Overgangsklasse naar de Tweede Klasse. Daar hield men tot aan het seizoen 1945/1946, de periode nadat Nederland uit de greep van Nazi-Duitsland werd bevrijd, stand. In een kolkend Olympisch Stadion, dit onder het oog van maar liefst 43.000 toeschouwers, verwierf de FC ten koste van opponent KFC de titel in de Tweede Klasse. Dit was de vierde keer in de geschiedenis van de club dat men zich die titel toe-eigende.

In de seizoenen daarop kreeg AFC via tal van andere, nieuw geïntroduceerde competities de kans om zich te onderscheiden. Via de Eerste Klasse, Hoofdklasse en uiteindelijk de Topklasse werd het in 2014 één van de gegadigden om zijn intrede te doen in de Tweede Divisie. Sinds dat in die competitie afgetrapt werd is het onafgebroken deelnemer geweest.

Eindklasseringen AFC in de Tweede Divisie:
– seizoen 2016/2017: 12
– seizoen 2017/2018: 12

Wil je meer te weten komen over deze voor de competitie héél interessante club, lees dan verder op de clubpagina van AFC op Tweede Divisie.

 

 

https://tweededivisie.nl/teams/afc/