0rk.nl
Image default
Bedrijven

BHV cursus: praktische tips voor werkgevers

Zorgen voor een goede BHV (bedrijfshulpverlening) op de werkvloer kan levens redden. Daarom is het belangrijk dat er voldoende collega’s op uw werk zijn die een BHV cursus hebben gevolgd.

Verplicht is in elk geval dat er tijdens werkuren altijd minimaal één collega met een afgeronde BHV cursus aanwezig is. Voor werkgevers kan het organiseren van de bedrijfshulpverlening lastig zijn. Er komt namelijk het nodige bij kijken. Hieronder vindt u vijf handige tips die u helpen om de bedrijfshulpverlening in uw bedrijf goed te organiseren

 

Laat meerdere collega’s een BHV cursus volgen

Binnen bedrijven is het verplicht om een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) op te stellen, waarin risicovolle situaties op de werkvloer, met aanpak, beschreven worden. Aan de hand van deze inventarisatie kunt u als werkgever ook goed inschatten hoeveel opgeleide BHV’ers er nodig zijn binnen uw organisatie.

Twee BHV’ers is toch wel echt het minimum, want als er één BHV’er ziek is, heeft u dan altijd een reserve. Beter is het om nóg meer zekerheid in te bouwen.

 

De juiste spullen moeten aanwezig zijn

Van groot belang voor een veilige werkvloer is niet alleen uw medewerkers een BHV cursus laten afronden. Naast een BHV cursus (met de verplichte jaarlijkse herhalingen van die cursus), zijn ook levensreddende accessoires nodig. Zorg dat op meerdere plekken in uw bedrijfs-, fabrieks- of kantoorpand brandblussers, blusdekens, defibrillators en EHBO-koffers aanwezig zijn. Noodverlichting, gebouwplattegronden en rookmelders zijn ook van belang, sterker nog: zelfs verplicht!

 

Stel een BHV-plan op en deel die

Het is belangrijk om ook en papieren BHV-plan op te stellen. Beschrijf hierin wie de BHV’ers binnen uw onderneming zijn, maar ook waar hulpmiddelen te vinden zijn. In noodsituaties moet het personeel via protocol of duidelijk stappenplan weten wat ze moeten doen. Ook dit is terug te lezen in een BHV-plan. Vermeld in het plan verder telefoonnummers van de hulpdiensten en de BHV’ers.

 

Vergeet uw collega’s die thuiswerken niet!

Betrek uw medewerkers die veel thuis verblijven ook bij de bedrijfshulpverlening. U kunt ze aanbieden ook een BHV cursus in Ede te volgen. Vergeet hem echter niet! Want dat gaat niet alleen ten koste van de veiligheid, maar komt ook weinig professioneel en niet-betrokken over.