0rk.nl
Image default
Gezondheid

Zorg altijd voor een gezond gebit

Het gebit van de mens begint al vroeg met ontwikkelen. Baby’s worden geboren zonder tanden, maar binnen enkele jaren heeft een kind al zijn of haar melktandjes. De twee onderstaande komen vaak binnen een jaar als eerste door en de kiezen zijn doorgaans de laatste melktanden die zich laten zien. Het is in een vroeg stadium al belangrijk om het gebit goed te verzorgen. Daarvoor is het nodig om de tanden goed te poetsen en met regelmaat naar de tandarts te gaan.

Wisselen

Een kind dat ouder wordt dat groeit. Ook de mond. Daarom begint na verloop van tijd het wisselen. De melktanden worden 1 voor 1 vervangen door sterkere tanden. Vaak start het wisselproces rond het vijfde of zesde levensjaar. Normaal gesproken begint dat bij de voortanden en daarna volgt de rest van het gebit. Een mens heeft verschillende soorten tanden die ook voor verschillende doeleinden dienen: snijtanden, hoektanden en kiezen. Ook tijdens het wisselen is het belangrijk om de tanden goed te verzorgen en deze regelmatig te laten controleren bij de tandarts.

Verzorging

Voor een goede verzorging van het gebit is het nodig dat de tanden minimaal 2 á 3 keer per dag gepoetst worden. Een volledige poetsbeurt duurt minstens 2 minuten. Tegenwoordig wordt door veel tandartsen ook aangeraden om regelmatig te flossen. Dat is erg belangrijk voor de gezondheid van het tandvlees. Hoe goed een gebit ook verzorgd wordt, het is belangrijk om dit om de zoveel tijd te laten controleren een specialist: de tandarts. Om het half jaar is een goed controlemoment. De tandarts kijkt of het gebit nog gezondheid en als het nodig is, zal het gebit verzorgd moeten worden.

Extra goed verzorgd

Een specialist die de laatste jaren enorm in opkomst is, is de mondhygiënist. Die kan verschillende handelingen uitvoeren die een tandarts ook uitvoert, maar geeft ook advies over een goede verzorging van het gebit.