0rk.nl
Image default
Aanbiedingen

Moet ik werknemers of zelfstandigen in dienst nemen?

Wanneer je kiest om nieuw personeel aan te nemen moet je uiteindelijk de keuze maken of je hem of haar aanneemt als werknemer of als zzp’er. Dit artikel help je bij de juiste keuze.

Soms is het beter de kiezen voor een zzp’er omdat ze niet dezelfde rechten hebben als werknemers. Vaak worden werknemers beter beschermd. Zo zijn de regels omtrent vakantie, ziekengeld, zwangerschapsverlof en ouderlijke rechten anders voor werknemers minder streng.

Als je dit zo leest dan zou je denken dat het helemaal niet slim is om werknemers in dienst te nemen en dat het handiger is om alleen maar zzp’ers in dienst te nemen, zodat je kan voorkomen dat je te maken krijgt met dure arbeidsrechten. Helaas moet ik mededelen dat de rechten van zzp’ers ongeveer gelijk zijn aan de van werknemers.

Tegenwoordig zijn er door de autoriteiten vragen in het leven geroepen om te kijken of iemand zzp’ers of werknemer is. Word er op de vragen vaak met ‘’ja’’ geantwoord, dan is het waarschijnlijk dat de werknemer een medewerker is

Enkele vragen zijn:

Moeten ze het werk zelf doen?

Kan iemand hen op elk moment vertellen wat ze moeten doen, waar ze het werk moeten uitvoeren of wanneer en hoe ze dat moeten doen?

Werken ze een bepaald aantal uren?

Kan iemand ze van taak naar taak verplaatsen?

Worden ze betaald per uur, week of maand?

Kunnen zij overuren betalen of bonus betalen of andere voordelen die normaliter worden toegekend aan werknemers?

En word er op de volgende vragen vaak met ‘’ja’’ geantwoord? Dan is de persoon vaak een zelfstandige:

Kunnen ze iemand inhuren om het werk te doen of op eigen kosten hulp in te schakelen?

Durven ze hun eigen geld te riskeren?

Bieden ze de belangrijkste items van apparatuur die ze nodig hebben om hun werk te doen, niet alleen de kleine gereedschappen die veel werknemers voor zichzelf bieden?

Komen ze overeen om een ​​baan te doen voor een vaste prijs, ongeacht hoe lang de klus kan duren?

Kunnen ze beslissen wat ze moeten doen, hoe en wanneer ze het werk moeten doen en waar ze de diensten moeten verlenen?

Werken ze regelmatig voor een aantal verschillende mensen?

Moeten zij in hun eigen tijd en op eigen kosten onbevredigend werk corrigeren?

Kan een vervanger worden genomineerd als deze afwezig is?


Hopelijk heeft dit artikel je inzicht geven in wanneer iemand een werknemer of een zzp’er is. We zien de laatste tijd dat het aantal zzp’ers in de zorg en bouw snel toeneemt, maar ook een toename is bedrijven die die zzp’ers helpt aan werk zoals het bedrijf Zorgzuster en olympusbouw.nl. Daarom is het voor u als werkgever belangrijk te weten wat het precies inhoudt.