0rk.nl
Image default
Vakantie

Milieuzone in Mannheim

Sinds 1 maart 2008 is het in de milieuzone van Mannheim verplicht om een milieusticker te hebben voor je voertuig. Deze sticker geeft aan hoe vervuilend je voertuig is. De milieuzone begeeft zich in het centrum van deze grote stad. Ben je van plan om met de auto naar Mannheim te rijden? Dan dien je hiervoor een milieusticker aan te schaffen. 

 

 

 

De milieuzone van Mannheim omvat het complete historische centrum. Daarnaast vallen gedeelten van Oststadt en Neckarstadt onder de milieuzone. Je kunt deze gebieden dus uitsluitend betreden mits je in het bezit van een milieusticker bent. Daar vallen ook veel historische bezichtigingen onder, plan je bezichtigingen daarom van tevoren. Er zijn binnen de milieuzone geen uitzonderingen voor voertuigen zonder milieusticker. Je kunt wel over de wegen aan de rand van de milieuzone rijden.  

 

Vereiste sticker in Mannheim

 

Net als bij de meeste Duitse steden is het in Mannheim vereist om een groene milieusticker op uw voertuig te hebben. Benzinevoertuigen vanaf 1993 en dieselvoertuigen vanaf 2006 komen voornamelijk in aanmerking voor een groene sticker. Het is dus verboden om zonder groene milieusticker het centrum van Mannheim te betreden. Momenteel hanteert Mannheim nog geen compleet dieselverbod. Het schijnt dat hier in de toekomst verandering in gaat komen zoals in Berlijn, Stuttgart en Hamburg al het geval is. 

 

Rijdt u zonder sticker in de milieuzone in Mannheim? Dan riskeert u een boete vanaf 80, – euro. 

 

Bezienswaardigheden in Mannheim

 

De Duitse stad Mannheim ligt in de Zuidelijke deelstaat Baden-Würtemberg. De stad ligt gelegen aan de welbekende Rijn, waar deze uitkijkt over de stad Ludwigshafen am Rhein. Mannheim staat ook wel bekend als de Quadratestadt vanwege haar bijzondere centrum. Deze is namelijk in een uniek schaakbordpatroon aangelegd, wat je duidelijk merkt tijdens het lopen door de historische straten. Om je te oriënteren door het centrum kan je gebruik maken van de unieke schaakbord-indeling. De straten in het centrum hebben geen namen. In plaats daarvan wordt ieder blok aangeduid met een letter en een nummer. 

 

 

Vanaf 1700 ervoer Mannheim een opmerkelijke groei. In deze periode zijn de meest aanzienlijke gebouwen zoals de St Sebastiaanskerk, de 33 meter hoge Sterrenwacht en de Konkordienkirche gebouwd. Het is zeker de moeite waard om deze gebouwen te bekijken. Let op: veel van deze bezienswaardigheden bevinden zich binnen de milieuzone.

 

Daarnaast zijn er in Mannheim diverse musea om te bezoeken zoals museum Bassermannhaus (kunst en muziek), Schillerhaus (over Friedrich Schiller) en het grote Reiss-Engelhorn-gebouw. De laatste biedt onderdak aan verscheidene musea en instituten. Er is dus genoeg te zien voor de cultuursnuivers onder ons.  

 

Mannheim staat verder bekend om haar fraaie parken. Zo behoort het Luisenpark volgens Tripadvisor tot een van de top 5 parken in Europa. Hier kan je de hele middag genieten van de prachtige natuur, met een kans om ooievaars en papegaaien te spotten. 

 

Parkeren in Mannheim        

 

In Mannheim is er een breed aanbod aan parkeerplaatsen, die zich voornamelijk binnen de milieuzone begeven. Het is het mogelijk om bij enkele parkeerplekken de eerste 2 uur gratis te parkeren. De tarieven van parkeergarages verschillen per locatie, met een gemiddeld tarief van 1,75, – per uur. Het maximale dagtarief is 20, – euro. Parkeerplaatsen langs de weg hebben tarieven van 0,90, – tot 1,80, – euro per uur. Hier kan je voor maximaal 3 uur parkeren. Parkeren in het centrum van Mannheim is dus prima te doen. 

 

Mocht je geen milieusticker kunnen bemachtigen voor je voertuig, dan kan je buiten de milieuzone te parkeren. Parkeren buiten de milieuzone is een stuk goedkoper, maar je bent wel afhankelijk van het openbaar vervoer om het centrum binnen te komen. 

Mannheim beschikt over het belangrijkste spoorwegcentrum van Zuid-Duitsland, waardoor het over optimaal openbaar vervoer beschikt. 

 

Informatie over milieuzones bij de ANWB

 

Zoals je aan de hand van dit artikel leest, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden tijdens je reis naar Mannheim. Ga naar https://www.anwb.nl/experts/auto/118/vignet-mannheimvoor alle actuele informatie omtrent een milieusticker voor Mannheim. Zorg dat u goed voorbereid op reis gaat, zodat u kunt genieten van een zorgeloze vakantie in Mannheim.

https://www.anwb.nl/experts/auto/118/vignet-mannheim