0rk.nl
Image default
Aanbiedingen

Lijd ik aan bipolaire stoornis ?

 

Om de diagnose van bipolaire stoornis te kunnen stellen moet de dokter eerst kunnen vaststellen dat de problemen van verschillende aard zijn zegt depsycholoog.nl . Het volstaat niet dat een mens nogal afwisselende stemmingen heeft om te zeggen dat de problemen bipolair zijn. Er zijn echter wel een aantal bipolair gerelateerde stoornissen die als voornaamste symptoom die stemmingsstoornis hebben.

De bipolaire stoornis is de ernstigste vorm van stemmingsstoornis en vraagt om behandeling met medicijnen om ze effectief onder controle te houden. Men moet de problemen met afwisselende gemoedsstemmingen goed bestuderen om uit te zoeken of de symptomen niet het gevolg zijn van persoonlijke problemen die alleen met de behandeling van een psycholoog kunnen worden opgelost.

Er zijn verschillende stemmingsstoornissen die lijken op de bipolaire. Daaronder bevindt zich de borderline-persoonlijkheidsstoornis, die met therapie en niet met medicatie behandeld wordt, omdat het hier niet gaat om een chemische disharmonie. De borderline-persoonlijkheidsstoornis is een stoornis met onstabiele stemmingen die gepaard kunnen gaan met woede, depressie en angst. Deze stemmingsperiodes kunnen enkele minuten duren, maar ook enkele uren. De aanleiding voor deze gemoedsstemmingen zijn gewoonlijk duidelijk en begrijpelijk zoals een verkeersopstopping, of een voorwerp per ongeluk laten vallen, of een afspraak missen. Een persoon die aan de bipolaire stoornis lijdt heeft meestal stemmingswisselingen die blijkbaar niet verbonden zijn aan een of andere duidelijke aanleiding.

Een andere niet-bipolaire stemmingsstoornis is de post-traumatisch stress stoornis. Deze stoornis vloeit voort uit bedrukkende ervaringen zoals getuige zijn van een moord of van een verschrikkelijk ongeval of van een traumatische natuurramp zoals een orkaan. Vaak wordt de reactie op die traumatische gebeurtenis uitgesteld en pas weer opgeroepen door bepaalde aanleidingen in het dagdagelijks leven. Dit kan dan uitmonden in woede en depressie wat we ook bij de bipolaire stoornis zien.

Een derde stoornis is wat wij winterdepressie noemen. Het is een depressie die uitgelokt wordt door het veranderen van de seizoenen, meestal het begin van de winter. Andere stoornissen kunnen zijn aandachtstekort-hyperactiviteit –stoornis (ADHD) en de periodieke explosieve stoornis.

Er zijn veel stemmingsstoornissen die niet bipolair zijn. Daarom is het nodig om een huisarts of een psycholoog te raadplegen om van een bepaald stemmingsprobleem de diagnose te kunnen stellen of het bipolair is of het een minder ernstige stemmingsstoornis betreft 

Dit artikel is gebracht door het team van depsycholoog.nl (Locatie Rotterdam). Praktijk voor pscychologen advies in de omgeving van de randstad.