0rk.nl
Image default
Vervoer en transport

Geslaagd voor je rijbewijs, wat moet je regelen?

Gefeliciteerd! Na veel uren rijles en een flinke financiële investering ben je eindelijk geslaagd voor je rijbewijs! Maar voordat je daadwerkelijk zelfstandig, zonder rijinstructeur de weg op mag moet je nog wel eerst je nieuwe rijbewijs aanvragen. Het befaamde roze pasje met jouw foto en naam erop.

Het rijbewijs vraag je aan bij de gemeente waarin je woont. Je kunt dit nog niet online doen, je moet dus echt in eigen persoon naar het gemeentehuis, stadhuis of stadsdeelkantoor toe. Bij veel gemeenten moet je hiervoor een afspraak maken, dit kan dan telefonisch of online.

Voor de aanvraag dien je de volgende bescheiden mee te nemen:

  1. Een pasfoto die aan de richtlijnen voldoet. Laat deze maken door een professionele fotograaf of fotostudio, dan weet je zeker dat het aan de eisen voldoet.
  2. Een geldig identiteitsbewijs, dit kan een paspoort, een Nederlandse identiteitskaart of een vreemdelingendocument zijn.
  3. Contant geld of een pinpas om je rijbewijs te betalen.

Nadat je rijbewijs is aangevraagd kun je deze na vijf werkdagen ophalen bij de gemeente. Vanaf dat moment mag je dan ook daadwerkelijk als automobilist de weg op.

Eén jaar gratis Wegenwacht van de ANWB

Voor iedereen die pas zijn rijbewijs heeft gehaald en nog geen 25 jaar oud is heeft de ANWB nu een leuk cadeau klaar staan: de Rijbewijsbox met een jaar gratis Wegenwacht! Deze kun je met je nieuwe rijbewijs gratis ophalen in de ANWB winkel bij jou in de buurt. De Rijbewijsbox bevat een aantal leuke verrassingen zoals lekkernijen en handige dingetjes voor in de auto. Maar het meest waardevolle cadeau in de Rijbewijsbox is één jaar gratis ANWB Wegenwacht lidmaatschap!

Haal die box dus op. Hij staat voor je klaar nadat je je eerst even hebt aangemeld op de website van de ANWB, je komt direct op de juiste pagina via de link hierboven.

Pechhulp vergelijken

Ben je ouder dan 24 jaar of heb je je rijbewijs al langer dan één jaar? Dan kun je helaas geen gebruik meer maken van de ANWB actie. Wil je toch verzekerd zijn van pechhulp? Dan kun je hier de verschillende aanbieders van Wegenwacht pechhulp vergelijken.

Eigen auto? Regel eerst je autoverzekering!

Heb je je rijbewijs gehaald en heb je ook al je eigen auto? Denk er dan aan dat je pas met je auto de weg op mag als deze verzekerd is! Een autoverzekering met minimaal dekking voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) is verplicht. Voor het vergelijken van autoverzekeringen raadpleeg je het beste een vergelijkingssite.