0rk.nl
Image default
Gezondheid

Een oogje op de opticien

De vuurwerkbril deed pas enkele jaren terug haar intrede. Deze bril beschermt het oog tegen mogelijke beschadigingen bij het afsteken van vuurwerk. Het is eigenlijk gek dat de vuurwerkbril niet eerder in het leven is geroepen, want de mens is al heel lang erg beschermend voor de ogen. Dit omdat we doodsbang zijn om blind of slechtziend te worden. Naast het gebruik van beschermingsmiddelen gaan veel mensen ook regelmatig langs bij een opticien voor een oogcontrole. Mocht er iets niet goed zijn aan het oog, dan kan een optiek specialist advies uitbrengen over wat er moet gebeuren.

Goede tijd om opticien te zijn

Door de vergrijzing van onze maatschappij heeft een steeds groter gedeelte van de Nederlandse bevolking oogproblemen en dus krijgen opticiens en andere deskundigen binnen de optiek het steeds drukker. Een opticien is immers iemand die gespecialiseerd is in het menselijk oog en dan voornamelijk in het aanmeten van lenzen, brillen en andere hulpmiddelen. Hoe meer mensen een bril, lenzen of ander hulpmiddel nodig hebben, hoe meer de optiekzaken kunnen verdienen. Dat is de reden dat opticiens en andere zaken binnen optiek de afgelopen jaren meer winst maken. Zolang ze alle klanten op de juiste manier van dienst zijn, is dat natuurlijk geen probleem en hebben ze dat dik verdiend.

De anatomie van het oog

Veel mensen weten niet hoe een oog is opgebouwd en hoe dit orgaan nou eigenlijk werkt. Een oog bestaat uit de oogbol met omliggende structuren: oogleden, oogspieren, traanbuisjes, traanklieren en traanpunten. De oogbol bevat onder andere de iris en het hoornvlies. De iris kan verschillende van kleur zijn – denk aan brui, grijs, groen of blauw – en die kleur wordt vaak bestempeld als de kleur van iemands ogen. Gemiddeld is de doorsnede van een oog 2,5 cm en een menselijk oog weegt normaal gesproken ongeveer 7,5 gram. Meer weten over het oog? Ga eens langs bij de dichtstbijzijnde opticien of andere specialist in optiek. Dan kun je wellicht direct solliciteren op de vacatures bij deze optiek zaak.