0rk.nl
Image default
Gezondheid

Belangrijk: laat je gehoor op tijd testen door een audicien

Bijna iedereen gaat naar de tandarts. Al een stuk minder mensen gaan naar een opticien. En een audicien heeft nog minder klanten. Dat is niet gek. Want er zijn gewoonweg meer mensen die hun gebit of ogen moeten laten controleren dan mensen die hun gehoor moeten laten testen. Desondanks is het van groot belang dat je jouw oren met regelmaat laat testen door een audicien. Zeker als je merkt dat je gehoor achteruit gaat. Een deskundige audicien kan jou vervolgens van het juiste advies voorzien.

Belangrijk orgaan

Het oor is een erg belangrijk orgaan van het menselijk lichaam. Dit orgaan vangt geluidsgolven op die door de hersenen ervaren worden als geluid. Mensen die doof of slechthorend zijn, kunnen geen (of moeilijker) gesprekken voeren, kunnen niet meer genieten van muziek en moeten bijvoorbeeld in het verkeer extra goed opletten. Daarom is het belangrijk dat je jouw gehoor tijd laat controleren door een audicien. Mocht er iets mis zijn, dan kan de audicien er in veel gevallen voor zorgen dat de gevolgen te overzien zijn. Ook helpt de specialist in audiologie bij het aanmeten van het juiste gehoorapparaat. Met dit apparaat zijn mensen die slechthorend zijn erg geholpen.

De werking van het oor

Het oor is voor veel mensen een mysterieus orgaan waarvan we vaak minder weten dan van bijvoorbeeld de mond of het oog. Een menselijk oor kun je onderverdelen in drie delen:

  • Het buitenoor: dit is de oorschelp en de gehoorgang. Dit gedeelte zorgt ervoor dat geluid wordt opgevangen en naar het inwendige oor (het middenoor en binnenoor samen worden zo genoemd) wordt geleid.
  • Het middenoor: drie gehoorbeentjes die geluidstrillingen optimaliseren.
  • Het binnenoor: het slakkenhuis waar de hoor- en evenwichtszenuw aan vastzitten. Op deze plek worden geluidstrillingen omgezet naar zenuwimpulsen.

Zoals je ziet luistert de werking van het oor behoorlijk nauw. Een klein defect aan een van de drie delen kan voor grote problemen zorgen. Een bezoek aan een audicien kan dit soort problemen voorkomen.