0rk.nl
Image default
Aanbiedingen

De verschillende type boten die jouw leven kunnen redden

Een reddingsboot aan boord van een schip is een van de belangrijkste dingen die je aan boord kan hebben. Zo´n boot wordt gebruik bij extreme situaties waarbij een boot bijvoorbeeld zinkt. Een reddingsboot is een kleiner rigide schip aan boord van een schip. Zo´n boot red vaak levens, omdat hij binnen geen tijd over de rand van het schip kan worden gelanceerd. Zo´n boot moet ook voldoen aan allerlei eisen die zijn vastgesteld door verschillende instanties. Zo moet een reddingsboot uitgerust zijn met zoet water, een kompas, een EHBO kit en apparatuur om noodsignalen te geven.

Open reddingsboot

Door de naam van de boot raad je het misschien al. Een open reddingsboot heeft geen dak en heeft een buitenboord motor. De boot is te vergelijken met de rubberen bootjes die je het is op het water ziet. Toch zien we de open reddingsboot steeds minder vaak gebruikt worden. Bij slecht weer helpt de open reddingsboot nauwelijks tegen water, waardoor er bij slecht weer veel regen in de boot komt. De open reddingsboot voldoet niet meer aan de norm.

Gesloten reddingsboot

De gesloten reddingsboot zie je het meest terugkomen op schepen. Dat komt omdat de bemanning beschermd is tegen zeewater, harde wind en zwaar weer. Ook kan zo´n gesloten reddingsboot niet kapzeisen, waardoor de kans op overleven nog groter wordt.

De vrije val reddingsboot

De vrije val reddingsboot is vergelijkbaar met de gesloten reddingsboot, maar dit soort boten kunnen als het waren worden gelanceerd vanaf de boot. Hierdoor kan de bemanning gigantisch snel het schip verlaten.

Volgens de kustwacht is het vooral belangrijk dat je eerst kijkt op welke wateren je vaart. Als je op de grote oceaan vaart is het belangrijk dat je minimaal beschikt over een gesloten of vrije val reddingsboot, omdat de reddingsdienst vooral ziet dat je overlevingskans het grootst is bij dit soort boten