0rk.nl
Image default
Gezondheid

Bipolaire stoornis: alles wat u moet weten

Een bipolaire stoornis wordt ook wel een manische depressie genoemd. Het is een chronische stoornis met stemmingswisselingen. Een genezing hiervan is niet mogelijk, maar gelukkig is het wel mogelijk om de extreme stemmingswisselingen te onderdrukken.

Wat is een bipolaire stoornis?

Een bipolaire stoornis is een chronische stoornis met stemmingswisselingen. Dit betekent dat je periodes hebt met of extreme uitgelatenheid of extreme depressiviteit. Vandaar de naam bipolaire stoornis: de stemmingen uitgelatenheid en neerslachtigheid staan tegenovergesteld aan elkaar, het zijn ‘twee tegenpolen’.

Periodes

De stemmingen wisselen elkaar af, het gaat met periodes. De ene stemming kan zomaar opeens weer optreden, zonder dat er echt een aanleiding voor hoeft te zijn. Het kan ook zijn dat het geleidelijk aan optreedt. Het heeft niets te maken met wat er in het leven van de persoon gebeurd. De stemmingen staan hier los van. De ene stemming kan snel weer overslaan op de andere stemming, maar het kan ook zijn dat er tussen verschillende stemmingen een periode van rust zit. De duur van een stemming is per persoon en per keer verschillend. Een stemming kan enkele weken duren, maar kan ook wel jaren aanhouden.

Bij wie?

Een bipolaire stoornis komt eigenlijk alleen voor in de volwassen leeftijd, meestal tussen de 16 en de 30 jaar. Zowel mannen als vrouwen kunnen dit hebben, het komt ongeveer even vaak voor. Mensen die in hun jeugd traumatische ervaringen hebben gehad, hebben ook meer kans om een bipolaire stoornis te ontwikkelen. Verder denken onderzoekers dat de bipolaire stoornis ook erfelijk is. Een bipolaire stoornis komt namelijk vaker voor bij mensen die familieleden hebben met een bipolaire stoornis. Ook is er uit onderzoek gebleken dat het vaker voorkomt bij alleenstaanden.

Soorten

Een bipolaire stoornis kan je onderscheiden in verschillende types. De verschillende types zijn: bipolaire stoornis type 1, bipolaire stoornis type 2 en cyclothyme stoornis. Tussen deze verschillende types zitten er wat kleine verschillen. Bipolaire stoornis type 1 is een stoornis met stemmingswisselingen van ernstige depressie en manie. Er kan tussen twee periodes van stemmingen een rustperiode zijn, maar in deze rustperiode blijven de verschijnselen vaak nog wel zwak aanwezig. Bipolaire stoornis type 2 is een stoornis met periodes van ernstige depressie en periodes van milde manie (hypomanie). In vergelijking met de bipolaire stoornis type 1 heeft de persoon dus wat minder ernstige manische periodes. Een cyclothyme stoornis bestaat uit stemmingswisselingen van hypomanie en lichte depressie.

Diagnose stellen

Een bipolaire stoornis is moeilijk vast te stellen. Een persoon kan al een tijd aan een bipolaire stoornis lijden, zonder dat er opgemerkt wordt dat het een bipolaire stoornis is. Een bipolaire stoornis is pas duidelijk te herkennen als er zichtbaar een ernstige manische en een ernstige depressieve periode is geweest. De persoon die aan een bipolaire stoornis lijdt, ziet zelf vaak de manische periode niet als een ‘vreemd’ iets. In deze periode voelde hij zich juist goed. Hij zal deze periode dan ook niet goed kunnen herinneren, zodat het voor de arts niet duidelijk is of het echt gaat om een bipolaire stoornis. Het is voor de arts dan ook belangrijk om ook van familie of vrienden te horen wat er precies aan de hand is met deze persoon. Als de arts zeker weet dat er zowel een manische als een depressieve periode is geweest, kan hij de diagnose stellen.

Leven met een bipolaire stoornis

Er is geen genezing mogelijk van een bipolaire stoornis. Het is wel mogelijk om de stoornis zoveel mogelijk tegen te gaan en de extreme stemmingen te onderdrukken. Een bipolaire stoornis kan behandeld worden met therapie. In ernstige gevallen zal de persoon opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, omdat hij een gevaar is voor zichzelf of zijn omgeving.

Vind meer informatie over allerhande stoornissen op deze site.