0rk.nl
Image default
Aanbiedingen

Aanhangwagenverlichting

Verlichting is een van de belangrijkste dingen als je onderweg bent, zeker in het donker. Ben je niet goed zichtbaar dan kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Dus ook aanhangwagenverlichting is noodzakelijk voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers.

Hoe sluit je aanhanger verlichting aan?

Aanhangwagenverlichting is er in twee verschillende varianten, dat zijn namelijk de 7 polige en 13 polige aansluiting. 

Wat is het verschil tussen 7 en 13 polige verlichting?

Dit heeft te maken met de functies van de lampen. 13 polige verlichting heeft meer functies als de 7 polige variant. Oudere auto’s hebben nog deze 7 polige aansluiting, maar tegenwoordig zijn alle nieuwe auto’s uitgerust met een 13 polige aansluiting. 

Het aansluiten van de meeste verlichting is erg eenvoudig van zowel de 13 polige als de 7 polige verlichting. De kabels zijn namelijk plug & play. Dat betekent dat je de kabel in één keer in de auto kan drukken en ook aan de achterkant van de verlichting druk je gemakkelijk de kabel in de lamp. 

Verlichtingssets

Is er iets kapot gegaan in je verlichting? Wil je niet alles bij elkaar zoeken? Een verlichtingsset is dan de ideale uitkomst. Een verlichtingsset bestaat uit de lampen en de bijpassende kabel. De verlichtingssets zijn plug & play en dus erg gebruiksvriendelijk. Door een complete set aan te schaffen voorkom je gegarandeerd dat je moet gaan knutselen met losse draden.

 Zoek je nog iets makkelijkers? Hiervoor zijn er complete lichtbalken. Deze worden gebruikt voor op boottrailers en kleine aanhangwagens. Met een lichtbalk hoef je geen lampen meer te bevestigen en ben je met een paar schroeven helemaal klaar.

LED verlichting

Je kan LED verlichting herkennen aan het strakke design van de lampen. Maar dit is niet het enige voordeel wat de LED verlichting met zich mee brengt. Deze verlichting is namelijk veel lager in het energieverbruik. Ze verbruiken minder stroom, dit maakt ze erg duurzaam. En door het hoge aantal branduren gaan ze een stuk langer mee.

LED converter control box

Helaas komt het wel eens voor dat de LED verlichting storing heeft. De lampen gaan dan knipperen. Deze storing ontstaat omdat de verlichting niet genoeg weerstand biedt. Deze storing kan je voorkomen of oplossen door een control box. Deze plaats je tussen het trekkende voertuig en de aanhangwagen. De control box zorgt ervoor dat er meer weerstand ontstaat, dat verhelpt vervolgens de storing.

Regels en wetgeving verlichting

Zoals je weet is verlichting erg belangrijk en ook verplicht. Daarom zijn er ook veel regels voor aanhanger verlichting. 

Hier moet aanhangwagenverlichting aan voldoen

  • 2 stadslichten, wanneer de aanhangwagen breder is dan 1,6 meter.

  • 2 achterlichten.

  • 2 remlichten.

  • 2 richtingaanwijzers.

  • Kentekenplaatverlichting.

  • Zijmarkeringslichten, wanneer de aanhangwagen langer is dan 6 meter.

  • 1 mistachterlicht

  • 2 markeringslichten, aan de voor en achterkant wanneer de aanhanger breder is dan 2,1 meter.

Ook moet een aanhangwagen voorzien zijn van verschillende reflectoren. Zo moet een aanhangwagen twee rode reflectoren aan de achterkant hebben. Ook moeten er twee witte reflectoren aan de voorkant zitten en twee gele reflectoren aan elke zijkant.

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/