0rk.nl
Image default
Gezondheid

Welke voordelen geven antioxidanten?

Van bosbessen tot pompoen: zijn veel antioxidantrijke voedingsmiddelen. Hoewel het woord antioxidant misschien een beetje een mysterie is, is wat antioxidanten in het lichaam doen duidelijk. Daar gaan we in dit artikel een beetje verandering in brengen.

Wat is een antioxidant eigenlijk?

Een antioxidant is een verbinding die oxidatie remt. Oxidatie is een chemische reactie die kettingreacties en vrije radicalen kan veroorzaken, en daarom het potentieel heeft om schade toe te brengen aan de lichaamscellen.

Belangrijkste antioxidanten

Je bent misschien al bekend met enkele van de belangrijkste antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E, selenium, en carotenoïden zoals bètacaroteen. De meeste antioxidantrijke voedingsmiddelen waarin je ze vindt – vooral in grote hoeveelheden – zijn fruit, groenten en ander natuurlijk voorkomend plantaardig voedsel. Bessen, wortels, koffie, rode druiven, groene thee, kurkuma, uien, paprika’s, avocado’s, radijsjes, boerenkool en citroen zijn allemaal geweldige voedingsmiddelen om te consumeren om je dagelijkse dosis binnen te krijgen.

Welke antioxidanten voordelen zijn er?

Zelfs de wetenschap dat antioxidanten goed voor je zijn en hoe ze in het lichaam functioneren om je ten goede te komen, is eigenlijk nog niet genoeg om precies te zeggen voor welke verbeteringen de antioxidanten verantwoordelijk zijn. Dus hier zijn negen voordelen van het krijgen van je dagelijkse portie antioxidanten.

Antioxidanten verminderen oxidatieve stress

Oxidatieve stress is een vorm van fysiologische stress veroorzaakt door een onbalans tussen de productie en ophoping van zuurstofreactieve stoffen in de cellen en het weefsel. Dit kan leiden tot een hiaat in het vermogen van een systeem om reactieve producten te ontgiften. Hoewel dit abstract lijkt, blijkt uit onderzoek dat oxidatieve stress verantwoordelijk kan zijn voor het ontstaan van ziekten als kanker, diabetes, stofwisselingsstoornissen, atherosclerose en hart- en vaatziekten. Door antioxidanten te consumeren kun je die toestand van oxidatieve stress voorkomen, wat je kan instellen op succes op vele gebieden van je gezondheid.

Antioxidanten beschermen je tegen ziekten

De meeste van de ziektepreventiemogelijkheden die in verband worden gebracht met antioxidanten hebben ook te maken met oxidatieve stress. Uit een rapport in Research in Pharmaceutical Sciences (opent in nieuw tabblad)blijkt dat antioxidanten door het verminderen van oxidatieve stress de normale celfunctie kunnen ondersteunen en extra bescherming bieden tegen ziekten. Antioxidanten zijn in veel gevallen in verband gebracht met lagere percentages kanker, tumoren, diabetes, atherosclerose, hart- en vaatziekten en stofwisselingsstoornissen. Hoewel het onderzoek nog gaande is, zijn de vooruitzichten over hun invloed positief.

Antioxidanten ondersteunen gezonde ogen

Het introduceren van meer antioxidantrijke voedingsmiddelen in je dieet kan een bijzonder effectieve invloed hebben op je risico op bepaalde belangrijke oogproblemen, met name leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en staar. Uit een studie uit 2013 bleek zelfs dat het ook de progressie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie kan vertragen. Bètacaroteen en vitamine E zijn ook vrij bekend om deze eigenschappen.

Antioxidanten zijn gezond voor je hersenen

Wist je dat door de hoeveelheid zuurstof die de hersenen gebruiken bij het dagelijks functioneren door de natuurlijk hoge metabolische activiteit, ze gevoeliger zijn dan de meeste andere systemen van het lichaam voor aanvallen van vrije radicalen? Een van de belangrijkste manieren waarop je je hersenen tegen deze aanval kunt beschermen is door antioxidanten te consumeren. Specifiek hebben antioxidanten de mogelijkheid om verschillende vormen van cognitieve achteruitgang, zoals geheugenverlies, te vertragen. Dit heeft ook allemaal te maken met oxidatieve stress, die kan bijdragen aan de ziekte van Alzheimer en andere vormen van geheugenverlies en achteruitgang van de cognitieve functie.

Je geestelijke gezondheid ondersteunen met antioxidanten

Hersengezondheid en geestelijke gezondheid verschillen van elkaar, maar antioxidanten kunnen beide een handje helpen. Uit onderzoek blijkt dat oxidatieve stress vaak verband houdt met angst en depressie. Hoewel een gezonde, evenwichtige voeding met een rijk aanbod aan antioxidanten geen vervanging is van goede medicijnen of zorg voor de geestelijke gezondheid, is het wel een van de veranderingen in levensstijl die voor veel mensen van nut kan zijn.

De gezondheid van je darmen heeft het potentieel om je lichaam van top tot teen te beïnvloeden. Alles, van je geestelijke gezondheid tot je huid, kan worden beïnvloed door de toestand van je darmmicrobioom en het is echt een microbioom – compleet met gezonde bacteriën die alles in balans houden.

Antioxidant onderzoek

Uit anti-oxidanten hypothese en specifieke onderzoeken hiernaar blijkt dat antioxidanten de oxidatieve stressniveaus in de darmen kunnen verminderen door de samenstelling van gunstige microbiële soorten in de darm te moduleren. Dit kan bijdragen aan een sterke en evenwichtige basis voor je darmgezondheid. Antioxidanten zijn slechts één onderdeel van een gezonde, evenwichtige voeding en ze kunnen je van binnenuit een oppepper geven – alsof je nog een reden nodig had om je fruit en groenten te eten!