0rk.nl
Image default
Gezondheid

Wat is een angststoornis?

Iedereen is wel eens bang, of onzeker. Maar angst kan ook ernstige consequenties hebben als je er niet goed mee omgaat. Angst en piekerstoornissen kunnen leiden tot hartkloppingen, zweten, benauwdheid of misselijkheid en dat allemaal zonder dat er echt gevaar is. Deze blog gaat in op wat angst- en piekerstoornissen precies inhoudt, hoe ze ontstaan én wat u kunt doen om de symptomen te verminderen. Begrijp je angstige gedachten en hoe kun je ermee omgaan?

Hoe ontstaat een angststoornis?

Het is lastig om een angst- of piekerstoornis te begrijpen. Hoe ontstaat er zoveel angst voor dingen die niet kwaadwillend zijn? Wanneer wordt je bang over hele onbeduidende dingen, zoals donkere ruimtes of insecten?

Angst kan verschillende oorzaken hebben. Soms is de angst al aanwezig vanaf de geboorte, soms ontwikkelt een angststoornis zich later in het leven. Vaak zijn er ook meerdere factoren die bijdragen aan de angst en het ontwikkelen ervan.

• Een trauma in je leven, zoals een overval of misbruik door iemand van wie je houdt. Je voelt dat niemand je kan beschermen. Een trauma heeft een grote impact op je en kan voortbestaan als blijvende angst.

• Een overbezorgde ouder, die te veel grenzen stelt of jouw vrijheid beperkt. Je kunt dan niet ontdekken wat er wel en niet veilig is.

• Angsten die je al vanaf de geboorte hebt, zoals bang zijn voor donkere ruimtes of bepaalde geluiden. Dit komt doordat je hersenen op jonge leeftijd veel aanleren.

• Angst voor het onbekende, de toekomst of situaties waarin je geen controle hebt. Je probeert alles te plannen en in de hand te houden, maar soms lukt dat gewoon niet.

Angsten ontstaan vaak door meerdere factoren. Heb je een van deze factoren herkend? Het is belangrijk dat je hier iets aan doet, anders kan de angststoornis alleen maar erger worden.

Hoe kun je beter omgaan met angsten?

Wanneer je beter wilt leren omgaan met angsten zul je naast behandelingen ook veel moeten doen aan begeleiding. Samen met een deskundige kun je er voor zorgdragen dat het leven gemakkelijker wordt naarmate de angststoornis minder erg is. Maar je kunt er zelf ook stappen in maken door bijvoorbeeld:

• Te accepteren dat angst een normaal gevoel is en iedereen het kan voelen. Het hoort bij de mensheid om bang te zijn voor bepaalde dingen.

• Angst niet als een persoonlijk falen te zien. Soms kun je angst niet onder controle houden, maar dat is niet erg als het je leven beperkt.

• Je sociale netwerk versterken door bijvoorbeeld vrienden en familie op te zoeken. Je kunt hen vertrouwen en vragen om hulp als je angstig bent.

• Te overleggen met anderen wat je angsten zijn, want dat kan helpen het onder controle te brengen of de dingen die er aan ten grondslag liggen te begrijpen.

– Ga af op uw intuïtie. Er is geen reden voor paniek, maar bepaalde situaties zijn nu eenmaal eng of soms onprettig eng (bijvoorbeeld hoog in de lucht).

– Houd u aan een dagelijkse routine, ook als dat betekent dat u minder gaat reizen of socializen. Door structuur en regelmaat ontstaat er meer rust in het hoofd.

– Probeer situaties waarvan u weet dat ze angst oproepen zoveel mogelijk te vermijden of zoek steun bij vrienden of familie als het gaat om die lastige momenten. Wanneer u merkt dat de angststoornis invloed heeft op uw dagelijks leven, praat er dan over met een professional. Zij of hij kan samen met u kijken naar de beste behandelmethode voor u.

Zo weet je nu wat een angststoornis is en hoe het kan helpen om erover te praten. Het belangrijkste is dat je niet alleen bent met deze problematiek, maar ook veel mensen anderen kunnen er mee geholpen worden. Ga naar ruudmeulenberg.nl voor meer informatie of neem contact op via de mail.