0rk.nl
Image default
Auto’s en Motoren

Wanneer moet ik mijn autobanden vervangen

Wanneer autobanden vervangen

Twijfel je om jouwMichelin CrossClimate banden te vervangen? Misschien ben je een lange autoreis aan het plannen, en wil je geen autoband gerelateerde problemen onderweg krijgen. Het is altijd handig om te weten in welke staat jouw banden verkeren, en wanneer deze banden vervangen moeten worden. In dit artikel zul je te weten komen waaraan je kan zien dat jouw banden vervangen moeten worden.

Er zijn een aantal redenen om de autobanden te vervangen, en deze zijn:

  • Bandenslijtage
  • Beschadigde banden
  • Oude autobanden

Bandenslijtage

Rijden op versleten autobanden verhoogt de kans op veel langere remafstanden op zowel natte en droge wegen. De kans dat je met jouw auto wegglijdt of weg slipt neemt dan drastisch toe. Maar hoe controleer je dus of je wel eens versleten banden hebt? Bijna alle autobanden hebben indicatoren die de slijtage aangeven. Dit is vaak een stukje rubber dat zichtbaar wordt wanneer het profieldiepte erg is verminderd dat het niet meer zo veilig is om te rijden. (meestal zichtbaar bij een profieldiepte van 1,6 mm.)

Beschadigde banden

Wanneer de autoband in aanraking komt met harde of scherpe voorwerpen op de weg, kan de autoband een flinke schade opdoen. Dit kan ook gebeuren wanneer er hard gereden wordt tegen kuilen of stoepranden. Hierdoor kan de autoband aantal sneetjes krijgen, ook kan er vervorming plaatsvinden. Als er gaatjes, barsten of soortgelijke tekens voorkomen op je band, wordt het streng aangeraden om dit te laten onderzoeken door een bandenspecialist. Hij gaat dan bepalen of je wel of niet mag rijden met zo een autoband. Het laatste dat je wil hebben is dat er tijdens het rijden, iets misgaat met jouw autoband, dit kan een heleboel ongelukken veroorzaken. Dit geldt voor zowel winterbanden als zomerbanden.

Oude autobanden

Als je autobanden meer dan vijf jaar oud zijn, is het aangeraden om deze tenminste 1 keer per jaar te laten controleren. Veel banden fabrikanten zoals Michelin raden aan om autobanden die meer dan 10 jaar oud zijn te laten vervangen door nieuwe autobanden. Maar hoe weet je nu hoe oud je banden eigenlijk zijn? Je weet dit door middel van de D.O.T. (Department Of Transportation) code. Autobanden die zijn geproduceerd na 2000 hebben een 4 cijferige D.O.T. code. De eerste 2 cijfers van de D.O.T. code geven aan in welke week de band werd geproduceerd. De laatste 2 cijfers geven aan in welk jaar het werd geproduceerd. Dus als de D.O.T. CODE dus 2514 is, betekent het dat de auto band werd geproduceerd in de 25’e week van het jaar 2014.

Een vast antwoord is er niet om aan te geven wanneer een band vervangen moet worden. Hoe lang er gereden kan worden op de autobanden hangt natuurlijk van een heleboel factoren af zoals bijvoorbeeld de toestand van het wegdek, het rijgedrag van de autobestuurder en het bandenmerk. Maar als je regelmatig je autobanden controleert zal je bijna altijd op tijd kunnen ingrijpen wanneer het dus nodig is. Ook is het niet nodig om alle autobanden in 1 keer te vervangen. De twee banden op de vooras of achteras moeten dezelfde maat hebben. Dus als 1 autoband vervangen moet worden, is het dus verstandig om de andere autoband op dezelfde as ook meteen te vervangen.  

Heb je nieuwe autobanden nodig? Bekijk dan deze autobanden bij Bandenconcurrent.

https://www.bandenconcurrent.nl/