0rk.nl
Image default
Kinderen

Waarom tekenen met kinderen?

Voor kinderen is tekenen het ontdekken van de wereld en kunnen met deze expressie hun ideeën als ook belevenissen en ervaringen op papier zetten. Bovendien is het een ontdekkingsreis voor creativiteit die de basis is voor de verdere ontplooiing en ontwikkeling van het kind. Belangrijk is dat het tekenen een afspiegeling is van hoe zij de wereld zien. Het zal vaak gaan over iets wat hun bezighoudt en zal ook altijd een spontane en pure vorm van de gedachten visualiseren.

Van Peuter naar kleuter naar kind

Wanneer je als peuter gaat tekenen zal het vooral gaan om de beweging van hand en visueel het oog te coördineren. Vaak is het gewoon gekrabbel en zullen er vooral lijnen en cirkels worden gemaakt. Het oefenen van de beweging is hier vooral het eerste wat ontwikkeld wordt. De kleuter zal toch meer naar objecten gaan vormen en ook het gebruik van kleuren ontdekken. De overlappingen worden minder en losstaande objecten worden zichtbaar. Er is ook meer structuur aanwezig in de tekeningen en dus is er een onder en een bovenkant van de tekening. Vaak heeft de kleuter al wat meer afbeeldingen voort uit het speelse gedrag van het kind. Kinderen vanaf 6 jaar zullen uiteindelijk steeds meer in detail gaan tekenen. Doordat de beleving van het kind ook groter wordt is dit ook goed te zien in de tekeningen waarin ook steeds vaker de mens in voor zal komen. We zien overlappingen en diepte als ook perspectief in de tekeningen komen en ontstaat er een echt kleurgevoel.

Materiaal voor het tekenen

Omdat het tekenen de creativiteit enorm kan stimuleren is het ook belangrijk de verschillende materialen goed te onderscheiden. Stelregel hierbij is eigenlijk dat hoe kleiner de tekenaar is hoe groter het tekenmateriaal moet zijn. Nieuwe technieken als het 3D tekenen zijn pas geschikt bij kinderen vanaf 8 jaar omdat hier het vermogen om hier de abstracte vormen en diepte te kunnen bepalen van een 3D tekenobject. Overige materialen als poloden, waskrijt, oliekrijt, pastelkrijt en viltstiften zijn natuurlijk prima op papier te gebruiken.

https://www.3dpenstunter.nl