Vinyl platen kopen: even terug in de tijd

Oude Piratensingles heb je te kust en te keur dus vinyl platen kopen. Ik ben een piraat, draaiend op de FM. Ik ben een piraat, zat nog nooit in de klem. Want vergis je niet de piraten waren voor 100 procent illegaal. Je had 2 soorten piraten: piraten op zee en piraten op het land. We starten op zee, we kiezen het ruime sop. En we komen terecht in de beroemde en beruchte zestiger en zeventiger jaren. Een bekende piraat, die veel piratensingles draaide, was natuurlijk Radio Veronica. Veronica zond uit op de middengolf, eerst op 192 en later op 538. Allemaal inspiratie om vinyl platen te kopen. Denk maar aan de naam van de huidige radiozender Radio 538. 

Piratenliedjes

Vinyl platen kopen om de piratenliedjes te kunnen afspelen daar ging het om. De liedjes die werden gedraaid door de piratenzenders waren veelal gemaakt door Nederlandse artiesten. Een paar voorbeelden: Jan Boezeroen met De Fles. Mocht ik door de drank bezwijken, mocht ik naar de donder gaan laat dan op mijn grafsteen prijken, hij kon niet meer op zijn benen staan. Maar niet alleen Nederlandstalig, maar zeker ook Engelstalig. Beide een goede reden om vinyl platen te kopen. De Engelstalige liedjes werden ook vaak vertolkt door artiesten uit ons kikkerlandje. Een mooi voorbeeld: The Cats uit Volendam, vertegenwoordigers van de alom bekende palingsound. The Cats met als zanger Piet Veerman, scoorden veel hits. Hier volgt een beperkte opsomming van hun successen: Lea, Marianne, Be my day. 

Heimwee naar de tijd van toen

Als je de vinyl platen koopt en draait dan nemen ze je mee naar de tijd van toen. Naar de gouwe ouwe periode van de jaren 60 en 70. Het is niet te vermijden dat dan veel herinneringen en beelden uit die tijd door je hoofd schieten. Je eerste verliefdheid. Mijn eerste grote liefde dat was juffrouw Toos, op kleuterschool De Blauwe Blokkendoos. Ik had een streepje voor, op mij werd zij nooit boos. Mijn eerste grote liefde dat was juffrouw Toos. Je eerste fiets, vaak een Gazelle, een Batavus of een Sparta. Misschien wel 17de hands maar je ging goed vooruit, op weg naar de platenwinkel om vinyl platen te kopen.